PATRIJARH IRINEJ I PALMA: Srbiji je potrebno jedinstvo i stabilnost

Novosti onlajn

16. 10. 2020. u 12:28

PREDSEDNIK Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma posetio je danas u zgradi Patrijaršije NJegovu svetost patrijarha Irineja.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ПАЛМА: Србији је потребно јединство и стабилност

Foto: Jedinstvena Srbija

U razgovoru NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i predsednik Marković su se složili da je spoljnopolitička pozicija Srbije takva da je više nego ikada Srbiji potrebno jedinstvo i stabilnost. Marković je istakao da je potreban kontinuitet državnog vrha u narednom periodu, kako bi održali unutrašnju državnu stabilnost koja je obezbedila snažnu ekonomsku i privrednu aktivnost i dobar prostor za strane investitore, sa čime se složio i patrijarh Irinej, koji je istakao i važnost borbe države Srbije za svetu srpsku zemlju na Kosovu i Metohiji.

Kao dobitnik najvećeg priznanja Srpske pravoslavne crkve, ordena Svetog Save Prvog stepena, Dragan Marković Palma je u razgovoru istakao da se zalaže za još veću zastupljenost veronauke u školama. U Srbiji trenutno oko 60% učenika izučava veronauku i da taj procenat treba da bude najmanje 80% . Na taj način sačuvaćemo identitet, imaće ko da čuva veru i tradiciju. Tako ćemo naviknuti decu da idu u crkvu, više će se raditi sa porodicom i sa decom.

Foto: Jedinstvena Srbija

NJegova svetost patrijarh Irinej je rekao da je veronauka ta koja treba da podgreje rodoljublje, da pokrene etiku, uči ponašanju. Pored roditelja i doma, i veronauka je pozvana da neguje opšte vrednosti kulture. NJegova svetost je istakao i da veroučitelji treba da imaju stalni posao kako ne bi svake godine produžavali ugovore.

Dvojica sagovornika su zaključili da se Srbija dobro bori sa epidemiološkom situacijom, koja je u Srbiji bolja nego u ostatku Evrope. Uzimajući u obzir tu činjenicu , kao i predstojeću sezonu slava, Dragan Marković Palma je upitao patrijarha Irineja kako vernici treba da proslavljaju krsne slave imajući u vidu mere borbe protiv koronavirusa. Patrijarh je rekao da i u proslavljanju slava treba naći meru i voditi računa o zdravlju porodice i gostiju. Da li će to biti na način  što će domaćini zvati goste  tako što će ih rasporediti da ih bude u manjem broju a više puta u toku dana ili rasporediti goste u dva dana stvar je procene domaćina.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik i portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)