OBJAVLJENA VAŽNA MAPA SRBIJE: Ove oblasti su značajna područja za ptice u našoj zemlji (FOTO)

Lj. P.

08. 10. 2020. u 18:17

MEĐUNARODNA organizacija Birdlife International, proglasila je novu mrežu značajnih područja za ptice u Srbiji, i sačinjena je od 79 područja koja pokrivaju 29,2 odsto teritorije naše zemlje, odnosno više od 2,5 miliona hektara za ptice najvrednijih staništa, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

ОБЈАВЉЕНА ВАЖНА МАПА СРБИЈЕ: Ове области су значајна подручја за птице у нашој земљи (ФОТО)

FOTO:DZPPS

Mnoga značajna područja za ptice Srbije poput Fruške gore, Slanog Kopova, Deliblatske peščare, Obedske i Carske bare, Uvca, Mileševke, Đerdapa, tare i Kopaonika zaštićena su područja i dobro su poznata javnosti. Sa druge strane područja poput Gornjeg Potamišja, Slatina srednjeg Banata, Vršačkih ritova, Donjeg Podrinja, Čemerna, Negotinske krajine, Homolja, Sokobanjske kotline i Dukata nisu formalno zaštićena i nedovoljno su poznata stručnoj i širokoj javnosti, a do su velikom broju ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica,te je očuvanje ovih predela posebno izazovno.

Foto: DZPPS

IBA mrežom pokrivena su staništa nacionalno ugroženih vrsta ptica poput velike droplje, orla krtsaša, stepskog i sivog sokola, velikog tretreba, male čigre, ritske sove, troprstog detlića, jerebice, grlice i crne rode.

- Mreža značajnih područka za ptice služi kao osnov za određivanje delova ekološke mreže Srbije – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Istovremeno, značajna područja za ptice osnov su za definisanje međunarodne mreže NATURA2000 kroz područja posebne zaštite koja se proglašava prema Direktivi o pticama Evropske unije. U ovom smislu obaveza naše države prema međunarodnim institucijama vrlo su jasne i moraju se poštovati.

Značajna područja za ptice proglađavaju se, kako navode u DZPPS, zarad zaštite najređih i najugroženijih vrsta ptica, odnosno očuvanja njihovih staništa i populacija. Ona uključuju najznačajnije lokacije nan kojima se divlje ptice razmnožavaju, prehranjuju, odmaraju ili prezimljavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?