DR KON: Na Infektivnoj bezbednije nego u Crnoj Gori; DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Građani koji se vraćaju u Srbiju moraće da se jave lekarima

Novosti online

14. 09. 2020. u 15:46

ČLANOVI Kriznog štaba govore danas na konferenciji za medije o novim podacima u vezi sa korona virusom u Srbiji.

ДР КОН: На Инфективној безбедније него у Црној Гори; ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Грађани који се враћају у Србију мораће да се јаве лекарима

Foto: Printskrin

Pred novinarima su doktori Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

-U regionu se registruje rastući trend, oko nas ima dosta žarišta. U Srbiji je situacija stabilna, ali oprez je važan - rekla je Kisić.

- Na nivou cele Evrope, više od 20 zemalja zabeležilo je rekordne brojeve obolelih od početka pandemije. U našem okruženju se registruje rastući trend kada je u pitanu učestalost obolevanja, tako da se oko nas nalaze mnogobrojna žarišta. U Srbiji je epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna i veoma brzo može da se promeni, a to zavisi od nas - rekla je doktorka Darija.

Kisić je istakla da smi moramo da uložimo maksimalan napor da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i da se držim osvih mera da bismo virus držali pod kontrolom.

Dr Kon je rekao da se povoljna epidemilološka situacija u Srbiji se može očuvati samo racionalno.

- To je istina. Nije preporučljivo da ljudi letuju u Crnoj Gori i zemljama gde je epidemiološka situacija nepovoljna. Ne bi trebalo i da se ponašamo opušteno i da imamo velika slavlja - naveo je Kon komentarišići rad ugostiteljskih objekata. - Letovati u CG je trenutno loš izbor i veliki rizik, iako nekome to ne zvuči korektno, to je istina. I ta slavlja imamo neprekidno, i muzička okupljanja. Drastično raste ovo obolenje u Evropi, a kao da ugostitelji ne razumeju da u ovom slučaju treba da shvate da je neophodno i da se putem njihovog angažovanja smanji prenos. Trenutno je bezbednije biti na Infekstivnoj klinici nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori.

Kon je dodao da mora da se razmišlja unapred kako bi se izbeglo naglo povećanje broja obolelih u budućnosti.

- Ovo što smo dostigli treba da zadržimo, a ove mere koje su danas donete služe da što više više virus zadrže kod ulaska u Srbiju i da se svi naši građani posle letovanja ponašaju kako doliči ovakvoj situaciji. Nadzor koji će se primenjivati od petka će se tek definisati do kraja, ali podrazumeva dsaradnju naših građana - napominje Kon.

Doktorka Kisić je ukazala na to da je neophodno da svi građani Srbije ispoštuju novu meru.

- Građani moraju u roku od 24 sata da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nadzor ne podrazumeva i kontrolu kretanja, ali je potrebno da s eobavlja posebna predostrožnost u obavljanju svkaodnevnih delatnosti - rekla je Kisić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)