GENERAL OJDANIĆ SAHRANJEN UZ ZVUKE "MARŠA NA DRINU": Na večni počinak ispraćen uz vojne počasti (FOTO)

N.J.

13. 09. 2020. u 17:29

GENERAL armije Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba vojske i ministar odbrane Republike Srbije, sahranjen je uz zvuke pesme "Marš na Drini" i počasni plotun pripadnika vojske, u rodnom selu Ravni nadomak Užica.

ГЕНЕРАЛ ОЈДАНИЋ САХРАЊЕН УЗ ЗВУКЕ МАРША НА ДРИНУ: На вечни починак испраћен уз војне почасти (ФОТО)

Foto: N.Janković

Na večni počinak ispratili su ga ćerka Milojka, unuci Dragoljub i Milan, snaha Katarina, prijatelji, kolege i saborci.

U punoj potri crkve u Ravanjskom polju o životu generala Ojdanića govorili su general u penziji LJubiša Diković, njegovi prijatelji i ćerka Milojka. Glumica Ivana Žigon recitovala je stihove "Prkosne pesme" Dobrice Erića.

Poslednju počast odali su generali Branko Krga, Božidar Delić i drugi, bivši premijer Srbije Nikola Šainović, kao brojne ličnosti iz svih sfera društvenog života.

Foto: N.Janković

 

- Napustio nas je naš znameniti Užičanin, vojnik, patriota, general i ministar, posvećen državi, porodici i svom rodnom kraju. On je za sve nas uvek bio "naš general" i ljudina! Još kao dete sanjao je vojnu školu. Bio je podoficir, a posle završene vojne akademije prošao je sve, od komandira odeljenja, do načelnika generalštaba i ministra odbrane. Bio je magistar vojnih nauka. Zaslužio je brojna odlikovanja, od Ordena za vojne zasluge, Ordena ratnika, sve do Ordena slobode... U savremenoj istoriji naše vojske, malo je oficira koji su ovakav put imali - rekao je Diković.

Arhiva Novosti

 

- Komandovao je odbranom Srbije, braneći domovinu od NATO agresije. Donosio je najteže odluke, nosio ih je na svojim plećima. Pod njegovom komandom, znali smo da je čovek odgovoran, principijelan, čestit i hrabar ispred nas.

Diković je istakao, da se Srbija u jednom trenutku odrekla generala Ojdanića, usledio je odlazak u Hag, gde je proveo 11 godina, 4 meseca i 4 dana. Kada se vratio kući, skrasio se uz porodicu, ozbiljno narušenog zdravlja. Srbija ga je kasnije rehabilitovala.

- Zemlja koju si branio nije te zaštitila. Pojedinci na njenom čelu su to uradili, ostavili su te bez podrške i to je sraman deo naše istorije - dodao je Diković, podsetivši na Ojdanićeve reči iz njegove knjige "Od sela Ravni do Haga" - Kada jednom postaneš neko, nema nazad.

U haškom tribunalu, Ojdanić je osuđen na 15 godina zatvora.

Emotivno, skrivajući suze i teret teškog bremena koje porodica Ojdanić nosi, od svog oca oprostila se njegova ćerka Milojka.

Foto: N.Janković

 

- Celog života si odlazio, a mi smo znali da ćeš se vratiti. Danas smo nemi. Svi tvoji najmiliji, mi suza više nemamo. Danas stojimo ovde, svi tvoji voljeni, prijatelji, komšije, pripadnici vojske, poštovaoci. Tvoja predobra duša puna je razumevanja za svakoga, više nije mogla da se bori. Ostaćeš nas ponos - rekla je Ojdanićeva ćerka Milojka, podsetivši da su nakon generalovoh odlaska u Hag, mnogi njegovi saradnici i prijatelji ispaštali.

Na groblje u Ravanjskom polju, telo generala Ojdanića dočekano je uz zvuke pesme "Na livadi gde je breza bela". Ispraćen je uz zvukove "Marša na Drinu" i uz počasni plotun pripadnika počesne čete Vojske Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

LAŽNE BOMBE U JOŠ 300 ŠKOLA: Dojave o eksplozivu i dalje ugrožavaju nastavu i nanose veliku ekonomsku štetu državi