MOBILNI operatori upozoravaju svoje korisnike da obrate pažnju na propuštene pozive sa pozivnog broja +88 i da ne odgovaraju na njih jer je u pitanju prevara. Reč je o prevari koja datira još iz 2013. godine, a koja se ponavlja s vremena na vreme. Ovih dana na meti je na stotine hiljada građana u Srbiji.

Komentari (41)

Lola

01.09.2020. 18:23

Ne znam u kom veku vi živite, ali ja sam u onom u kom su mobilni telefoni sa ugrađenom baterijom koja ne može tek tako da se izvadi. I ko, uopšte, uzvraća poziv nepoznatom inostranom broju? Ja često ne uzvrqćam pozive poznatim brojevima, a kamoli nepoznatim.

AJDE BRE LOLA NE SEPURI SE

02.09.2020. 14:55

@Lola - I mi imamo Ajfone, Samsunge i Nokije, NISMO MI NAORUZANI RUPOVKAMA, ako ti znas sta je Rupovka? Ako ne znas, pitaj nekog ko je sluzio u JNA.

Goran

01.09.2020. 20:05

@Budimir Milutinović - A zašto bi blokirali?Računi se ionako plaćaju operateru a oni posle razvrstavaju serviserima,parkiranje,buddjenje i sl i od njihove cene uzimaju procenat?Ezbog toga neće a ne nemogu da blokiraju te prevare sa inostranih servera!!!

Miša

01.09.2020. 19:57

Operateri mogu odmah da blokiraju taj broj, ali njima je u interesu zarada. Račun koji građani plaćaju glasi na operatera, a ne na prevaranta, ako je prevarant oni mogu da vrate pare građanima, ali to se još nije desilo????

Inked

01.09.2020. 21:00

Ovi iz republika.rs stampa ...kod nji I'ma vise reklama sa srpskim slovo Koji navode da ubacite mail I broj...ja Sam ubacio broj I od 8 ujutro do 17h non stop zvali sa nekim broj kod meme je polazalo da je iz london... Prvi put javio a Niko nista ne prica i ode vaucer....u update ne ostavlkajte broj mobila

Migel

01.09.2020. 21:42

Hahaha, čuj "daleke zemlje"...+88 je pozivni za Tajvan. Sve što operater treba da uradi je da blokira saobraćaj sa svih brojeva na +88. I ono za vađenje baterije lupaju za sve pare, a pogotovu za ono što kažu da se veza ne može prekinuti.

NeshKO

02.09.2020. 05:12

@Migel - A sta ako neko hoce da prica sa Tajvanom? Posle da tuži operatera što mu nije to omogućio? To je isto kao da si napisao, pa kako OPEL ne može da blokira pijane vozačr da ne udare u mene? Tvoj telefon, tvoja odgovornost.

Željko Aćimović

01.09.2020. 22:14

Evo meni baš sada u subotu zvonio telefon više puta,jednom +33 ,pa + 90 proverio na Google u pitanju francuska i turska,a zatim dva puta Arizona i jednom Teksas to je pisalo ispod brojeva...i to se sve dešavalo u roku od tri-četri sata...i ako u tel imam dve kartice jedna na pretplatu a druga na dopunu svi su pozivi bili upućeni na ovu drugu.nisam se javljao ali zvonili je dugo...

Vujke

02.09.2020. 12:27

Ako niste u mogućnosti da izvadite bateriju, stavite tel. u aluminijumsku foliju, metalnu kutiju... Inprovizujte Faradejev kavez i tel. će ostati bez signala.

laki

02.09.2020. 12:28

Telekom je odgovoran za 90% loših stvari koje se događaju građanima/robovima sistema koji im je nametnut od satanista. Ko garantuje da to nije Telekomova akcija otimanja para? NIKOME NE VERUJTE posebno državi koja je zla maćeha#WWG1WGA

sale

02.09.2020. 12:42

U pitanju je prevara koja radi na sledeći način - sa nekog broja (u ovom slučaju +88...) se plasira poziv koji je namerno kratak kako ne bi korisnik mogao da se javi. Kada korisnik pozove ovaj broj, iza njega stoji servis koji se naplaćuje više nego običan poziv i ne naplaćuje se po trajanju nego po pozivu - tipa 5 dolara po pozivu. Da bi operateri blokirali ovaj broj, mora neko da podnese zvaničan zahtev. Ne znam da li je uopšte predviđena procedura da se neki broj blokira na nivou cele mreže, tu postoji pravna pozadina. Glavni cilj za ove vrste prevara su govorne pošte. Ako govorna pošta nije osigurana sa šifrom, prevarant može da se uloguje na centralu i preusmeri pozive na ovakav broj i zatim pusti dialer da poziva broj sa govorne pošte stalno. Neke firme u americi su na ovaj način bile oštećene za preko 100 hiljada dolara samo tokom vikenda.

dragan

02.09.2020. 14:44

Meni se to desilo operater Telenor.Dobio sam poruku iz LA USA preko operatora iz Juzne Afrika sa sifrom za Pay Pal i ako nikada nista nisam narucivao.Onda mise posle dva dana pojavila inditifikacija da sam ja zvao BNGLDES i ako nikada nisam okrenuo nikakav broj.Sreca je sto su mi odlazni pozivi zbog neplacanja bili iskljuceni.Odmah sam obavesti telenor cim sam dobio poruke, kasnije indetifikaciju poziva,oni su to sve potvrdili.Radi se o staroj nokiji G2 mrezi i kazali su mi da cuvam tel. i da koristim sifru.Tel. koristim samo ja i nema teorije da neko ubode deset broja na tom starom telefonu.NA MOLBU DA MI ISKLJUCE ODLAZNE POZIVE PREMA INOSTRANSTVU KAZALI SU DA ONI TO NE MOGU NI DA NE MOGU DA BLOKIRAJU TEL. BR .NE VERUJEM DA NE MOGU I PRVO SU MI SUMNJIVI OPERATERI.U PRVOM OBRACANJU TELENORU DA ME SPOJE S NJIHOVIM SLUZBAMA BEZBEDNOSTI UPUTILI SU ME DA SE ZALIM PREKO REKLAMACIJA.JOS UVEK CUVAM PREPISKU I MEJL PORUKE S TELENOROM.

Jelena Perovic

02.09.2020. 15:01

Čudan tekst u kome mnogo toga ne može. Razumem da zbog tehničkih i drugih razloga neka od tih "ne može", zaista ne može. Ali mi je čudno da je omogućena opcija po kojoj neko nekoga može da nazove, a pozvani NE MOŽE da prekine vezu??? Iza te opcije, ako je istinita, stoji nešto mnogo ozbiljnije od tih poziva sa +88 koji se pominju u tekstu.

Dragomir

02.09.2020. 16:33

Добро скине ми 600,00 динара. Коме мој оператер прослеђује тај новац? Позив, пише стиже од непопзнатог оператера. Коме остају паре? Има много ?????

Danko

03.09.2020. 08:46

Pravo pitanje za opetatera kako im ovi nepoznati brojevi sa ko zna odakle naplaćuju ako nemaju ugovor sa njima kako operater zna kome pare idu ako ja imam ove prefikse i treba da naplatim mora ime i šifra da postoji da bih naplatio usluge samo platiti svom operater ugovorenu upotrebu a ovi što naplaćuju nek podnesu tužbu i znaće se ko su.

Sneška

03.09.2020. 11:56

Pre dva dana imala sam poziv sa takvog broja. Nisam uzvratila na propušten poziv jer sam prethodno proverila odakle stiže +88 i saznala da je iz Gane, a onda su preko search-a "izašli" naslovi o prevari sa tog broja iz prethodnih godina. Nadamo se da će primaoci pozivam sa tog broja prethodno pročitati naslovni tekst.