REKTOR SMENJEN MIMO ZAKONA: Upravni sud u Kragujevcu poništio rešenje Ministarstva prosvete

Lj. Begenišić

07. 08. 2020. u 07:30

UPRAVNI sud u Kragujevcu uvažio je tužbu prof. dr Nebojše Arsenijevića i poništio rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kojim je razrešen dužnosti rektora kragujevačkog univerziteta.

РЕКТОР СМЕЊЕН МИМО ЗАКОНА: Управни суд у Крагујевцу поништио решење Министарства просвете

Privatna arhiva

U presudi se navodi da je tužilac prof. Arsenijević "osporio zakonitost rešenja tuženog organa, jer je činjenično stanje netačno utvrđeno".

- Za mene je ovo velika satisfakcija, ali odluka suda značajna je za sve univerzitete u Srbiji i za studente - kaže za "Novosti" prof. Arsenijević. - Ovo je pokazatelj da se ne može na univerzitete uvoditi strahovlada, postupati nezakonito i da ministar ne može da gazi autonomiju univerziteta, izmisli aferu i blati ljude i obračunava se sa njima. Univerziteti treba da se bave studentima i nastavom, a ne sobom i strahom od ministra.

Na pitanje da li će, nakon odluke Upravnog suda biti vraćen na mesto rektora, prof. Arsenijević ističe da je to pitanje pravnog tumačenja, ali smatra da Univerzitet u Kragujevcu treba da raspiše izbore na svim nivoima.

- Sadašnje rukovodstvo je nelegalno i nelegitimno. Ponovo treba birati rektora, prorektore, savet - ističe on i naglašava da "ni slučajno neće konkurisati".

Pre nego što je smenjen sa mesta rektora juna 2018. godine, protiv Arsenijevića se vodila kampanja u koju je bio upleten i njegov sin Aleksandar, kome su oduzeti akademski status doktora nauka i zvanje docenta za oblast onkologija na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka. Nedavnom presudom Upravnog suda u Beogradu poništeno je i ovo rešenje Ministarstva prosvete iz jula 2018, i kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka je naloženo da se Aleksandru Arsenijeviću vrate i status i zvanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu