Patrijarh srpski Irinej uputio je u ime Sinoda SPC apel predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu povodom odluke da se Aja Sofija u Istanbulu ponovo pretvori u džamiju.

Komentari (5)

Istok Zapad

13.07.2020. 16:26

Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu. Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave. Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti). Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima. Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva! U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće biti.

Vizantijsko plavo

14.07.2020. 23:16

@Docer - @ Docer Druze, imamo, veoma. Pa i mi Srbi smo naslednici vizantijske kulture i tekovina. Crkva Svete Sofije je jedan od simbola pravoslavlja, i nasledje je svih pravoslavaca. Sve ovo je necuven skandal. Koliko god je Kemal Ataturk bio veliki covek i drzavnik i neko ko je video da Turska jedino moze da napreduje ako se oslobodi stega religije i religijske zaslepljenosti, toliko je Erdogan sve suprotno. Uz to, na konto tvog stava o nepotrebnosti interesovanja Srba za aktuelni dogadjaj..treba znati da je poslednji car..Konstantin 11 Paleolog Dragas nosio nasu krv u sebi. Njegova majka je bila Srpkinja Jelena Dragas, kci Konstantina Dejanovica. Oslovljavan je i kao Dragas bas zbog svoje majke, bio je to vid njegovog ukazivanja postovanja njoj. Vizantija i njeno nasledje se itekako ticu Srba, i pogotovo treba reagovati kada uzurpator i okupator grada pljuje na sve pravoslavno.