DANKINA MAJKA BRISALA PORUKE IZ MOBILNOG, OTAC PROŠAO POLIGRAF: "Novosti" otkrivaju detalje danonoćne potrage za dvogodišnjom devojčicom

Ekipa "Novosti"

29. 03. 2024. u 22:31

DAN uoči nestanka Danke Ilić i u utorak, kada je prijavljeno da se dvogodišnjoj devojčici gubi svaki trag u Banjskom Polju kod Bora, obrisano je mnoštvo poruka kao i evidencija poziva iz telefona detetove majke Ivane.

ДАНКИНА МАЈКА БРИСАЛА ПОРУКЕ ИЗ МОБИЛНОГ, ОТАЦ ПРОШАО ПОЛИГРАФ: Новости откривају детаље даноноћне потраге за двогодишњом девојчицом

Foto: Tanjug

To su, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", utvrdili inspektori za visokotehnološki kriminal MUP. Ivana Ilić, koja je i danas saslušavana u borskoj policiji na sve okolnosti nestanka ćerkice, pre nego što je obavestila organe reda o tome da Danke nema, dete je slikala tri puta i to iz različitih uglova. Istovremeno, kako saznajemo, devojčicin otac Miloš prošao je poligrafsko testiranje!

Da li će ovo, uz činjenicu da je potraga za Dankom Ilić trale puna četiri dana i da male Danke, uprkos nadljudskim naporima policije, Žandarmerije, Gorske službe spasavanja, vatrogasaca, građana - nema, biti možda i ključni trag koji bi dao odgovor na pitanje šta se zaista desilo sa detetom, ostaje da se vidi.

Zašto su čekali?

RODITELjI su ti koji moraju mnogo toga da objasne. Prvo, zašto su čekali da prijave nestanak? Koliko sam upućen, čekali su dva sata. Zna se kad nestane dete, da se odmah prijavljuje kako bi se brzo reagovalo - izjavio je juče medijima Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije, koji smatra da istražitelji idu u dobrom pravcu, jer češljaju svaki pedalj zemlje. - Mnoga pitanja su otvorena i ono što nam ostaje je da sačekamo da istražni organi obave posao.

U međuvremenu, Specijalistički timovi za spasavanje Sektora za vanredne situacije iz Beograda i Novog Sada koji su zajedno sa ostalim pripadnicima MUP i danas, od ranih jutarnjih časova, detaljno pretražili ovdašnji tunel, podzemne kanale i šahte, dužine od oko 4,5 kilometara u ovdašnjem rejonu, nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka tu i nalazila.

- Nakon više od 70 sati detaljne pretrage terena u Banjskom Polju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljaju intenzivan operativni rad na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti nestanka deteta - naveo je MUP.

Tuneli iznenadili mnoge

POSTOJANjE tunela na ovim prostorima, pogotovo u dužini od 4,5 kilometara, iznenadilo je mnoge, ali ne i starije meštane Banjskog Polja koji znaju da u rejonu njihovog prigradskog naselja postoji cevovod koji od Borskog jezera vodi do Bora. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh, a od Banjskog Polja je udaljeno desetak kilometara. Borsko jezero je, uostalom, i napravljeno 1959. podizanjem brane i akumulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke za potrebe rudarsko-metalurškog kompleksa u Boru.

- Cevi su betonske, većeg prečnika i vode jezersku vodu do postrojenja. Kroz Banjsko Polje, verovatno, idu jer je tako diktirao teren. Duž ovog cevovoda postoje i šahtovi, pa je moguće da su neki od njih na imanju - pričaju nam meštani i kažu da su u četvrtak na imanju mnogi videli i ekipe iz Topionice i rafinacije koja koristi u proizvodnji jezersku vodu.

Na terenu su i timovi od 18 vatrogasaca spasilaca sa pet terenskih vozila i spasilačkim psom Zigijem, koji je, pored ostalog, bio angažaovan i na pronalaženju preživelih posle razornog zemljotresa u Turskoj prošle godine.

A, ispred kuće kod koje je, navodno nestala Danka, i danas je kamionima i bagerima odnošeno granje, posečeno drveće i kabasti otpad, kojim je imanje Ivaninih roditelja bilo gotovo zatrpano. Teškom mehanizacijom odnete su velike količine šuta i raznih predmeta, kako bi svaki pedalj imanja bio detaljno pregledan. U isto vreme, policija je ponovo obilazila kuće u neposrednoj blizini i razgovarala sa meštanima, a utisak je da je na svakih 50 metara bila po jedna patrola.

I dok cela Srbija iščekuje da će svakog trenutka stići vest da je devojčica pronađena i da je dobro, prvi put se danas oglasio i Stefan Dragomirović, rođeni brat Ivane Ilić, koji je naveo da je zabrinut za malenu sestričinu, ali i za svoju sestru. On kaže da je noć između srede i četvrtka Ivana provela u njegovoj kući, jer je zbog istrage, policija razdvojila nju i Dankinog oca Miloša.

- Brine me što Ivanu toliko drže u policiji, ali se tešim da su njena kazivanja najvalidnija jer je poslednja videla Danku, odnosno iz njenog vidokruga je nestala - rekao je Stefan novinarima na terenu. - Sestra mi je ispričala da je sa decom, Lazom i Dankom, tog dana otišla na plac, jer je na godišnjem odmoru, da je bio je lep dan, pa je htela da deca budu na vazduhu. U jednom trenutku, Laza je tražio vodu i Ivana, pošto je u kući voda zatvorena da se ne bi smrzla u česmi ili cevima tokom zime, otišla iz kola da uzme flašicu. Gledala je gde je Danka, ali nije je videla. Mislila je da je negde pozadi iza drva, koja su tako poslagana da iz kola, gde je bila, ne može da je vidi. I od tada počinje potraga.

Bilo joj tesno u stanu

MEŠTANI Brestovca kod Bora, odakle je porodica Ivane Ilić, majke nestale Danke, nagađaju da je ona dovela decu na imanje tog dana kako bi videla u kom stanju je kuća i okućnica za život u Banjskom Polju, kako bi, navodno ovde skućila svekra i svekrvu. Miloševi roditelji su se, navodno protivili ideji da se oni sele tamo, a da Ivana i Miloš sa decom ostanu u stanu, za koji je Ivana, navodno govorila da je tesan.

Na mestu gde je počela agonija, danas se pojavio i Dankin deda po majci, koji je rekao da veruje da je unuka živa i da se nada da će se sve ovo uskoro završiti.

Inače, medijima je, u međuvremenu, stiglo obaveštenje da je status "Pronađi me" - zatvoren.

- Predmet "Pronađi me" ID #7813 je zatvoren. Molimo da obrišete sve sačuvane podatke vezane uz alarm - navodi se u obaveštenju.

Oslobođena trojica Tufankija

TRI osobe uhapšene u BiH zbog objave na društvenim mrežama da su umešane u nestanak Danke Ilić (2) iz Srbije, puštene su danas na slobodu. To je potvrdio portparol Federalne uprave policije (FUP) Emil Sućeska, ukazujući da je delo okvalifikovalo "kao otmica i iznuda":

- Mi smo dostavili izveštaj o počinjenim krivičnim delima. U izveštaju smo napisali Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) i mere da bi trebalo da budu zadržani. Međutim, Tužilaštvo KS je donelo svoju odluku da oni budu pušteni.

Policajac odavao tajne?

Policajac iz Policijske uprave u Boru uhapšen je juče zbog odavanja informacija o nestaloj Danki Ilić (2), saznaju "Novosti". Zasad nije poznato kome je odavao informacije, ali kako smo saznali, on je pao na poligrafu i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Kako je ranije potvrđeno, pripadnici FUP-a juče su uhapsili tri osobe koje na društvenim mrežama objavile da su "povezane sa nestankom devojčice Danke Ilić iz Srbije". Ispostavilo se da Bašar, Zaukan i Muhamed Tufankiji, koji su na "Tik-toku" širili lažne informacije o nestanku devojčice i tražili 50.000 konvertibilnih maraka, nemaju nikakve vesti o nestaloj devojčici.

BONUS VIDEO - ŠTA JE SVE IZVUČENO IZ KUĆE: Prizor sa mesta gde je nestala Danka posle 4. dana potrage

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata