POČAST STRADALIM BRANIOCIMA OTADŽBINE: U Nišu otrivena i osvećena Spomen-kripta „Novim kosovskim junacima“

Игор Митић
Igor Mitić

24. 03. 2024. u 17:39

Povodom četvrt veka od početka NATO agresije na našu zemlju, u Nišu je, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, otkrivena i osvećena Spomen-kripta „Novim kosovskim junacima“. Na ovaj način odata je počast stradalim braniocima otadžbine, u periodu od 1998. do 2003. godine.

ПОЧАСТ СТРАДАЛИМ БРАНИОЦИМА ОТАЏБИНЕ: У Нишу отривена и освећена Спомен-крипта „Новим косовским јунацима“

foto: J.Ćosin

- Odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima i nevinim civilnim žrtvama, svima koje je smrt nedužne našla u haosu te besomučne agresije. Sve što se dešavalo nazivaćemo pravim imenom. Bar toliko dugujemo onima koji su tada krvarili za slobodu Srbije, za naše Kosovo i Metohiju – poručio je ovom prilikom Miloš Vučević, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je naglasio da se predugo ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi ne uvrede agresora i da se njihova pomračena savest ne uznemiri.

- Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji, predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom – dodao je Vučević.

foto: J.Ćosin

Spomen- kripta posvećena je Svetom knezu Lazaru, a ministar Nikola Selaković je istakao da će među freskopisanim likovima svetih ratnika sijati i svetleti i imena stradalih u NATO agresiji.

- Da budu primer kako se otadžbina voli i kako se od otadžbine ništa ne traži. Da budu primer kako se za otadžbinu daje i ono najviše što čovek može da da, ovozemaljski život – kazao je Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je, u obraćanju okupljenim građanima, naglasio da su naši heroji zaslužili da svako od uklesanih imena glasno izgovorimo i da se sa zahvalnošću sećamo njihovih podviga i stradanja.

- Naša je obaveza da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam oni ostavili, a to su hrabrost, odanost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo – rekao je ministar Gašić.

Penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević, koji je bio komandant Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant Treće armije, ocenio je da je „takozvani zapad“ planirao da za 96 sati ubije više od 20.000 pripadnika ovog korpusa, da parališe privredu i društveni život u zemlji i da je primora na okupaciju.

foto: J.Ćosin

- Zločinačkom agresijom, bez presedana u istoriji ratovanja i jednom od najasimetričnijih ratova u ljudskoj istoriji, hteli su da ponize srpski narod. Cilj im je bio da ne ostave kamen na kamenu i da prisile Srbiju da kleči i moli – rekao je general Lazarević i dodao da zapadni moćnici nisu poštedeli ni nedužne civile, žene, decu i bebe i da su u zgarišta pretvarali naselja, crkve i manastire.

General je naglasio da smo se najvećoj svetskoj sili suprostavili „svojim tajnim oružjem“ - bezgraničnim patriotizmom, herojstvom, moralom i efikasnim komandovanjem.

Na 19 mermernih ploča u Spomen-kripti crkve u niškom naselju Duvanište uklesano je 1139 imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti, pripadnika Vojske SR Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga koji su izgubili živote braneći Kosovo i Metohiju.

Na njima se podaci o junacima koji su položili živote na oltar otadžbine ne samo tokom trajanja NATO agresije na našu zemlju, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, kao i nakon bombardovanja, dok su obavljali svoje dužnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Otkrivanju Spomen-kripte prisustvovali su i predstavnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policajaca, veterani, ratni-vojni invalidi kao i predstavnici boračkih organizacija i udruženja koja neguju tradiciju sećanja na oslobodilačke ratove Srbije.

- Treba pamtiti žrtve i sve one koji nisu žalili svoje živote u odbrani zemlje, naročito mlade vojnike, koji su dali najviše – poručio je kapetan Vladica Đorđević, iz herojske 549. motorizovane brigade koja je 1999. godine bila locirana u garnizonima Prizren i Đakovica – Kod nas se kaže da čovek umire dva puta, jednom kad umre, a drugi put kada ga svi zaborave. Naš zadatak je da sve te naše heroje pamtimo i da ih se uvek sećamo.

DEFILE VETERANA

Činu otkrivanju i osvećenja Spomen-kripte prethodio je defile pripadnika jedinica vojske i policije koji su učestvovali u borbenim dejstvima 1999. godine. Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen je i parastosom i polaganjem venaca kraj spomenika u centru Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave