VUK DOBIO UGOVOR O RADU: Mladić sa Daunovim sindromom prva osoba primljena u stalni radni odnos u zdravstvenom sistemu Srbije

B.B.

20. 03. 2024. u 14:01

VUK Trajković je prva osoba sa Daunovim sindromom koja je zaposlena u zdravstvenom sistemu Srbije. Ugovor o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vreme uručili su mu Danica Grujičić, ministarka zdravlja, i dr Predrag Ostojić, direktor Instituta za reumatologiju.

ВУК ДОБИО УГОВОР О РАДУ: Младић са Дауновим синдромом прва особа примљена у стални радни однос у здравственом систему Србије

Foto: Tanjug

- Momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju danas dobija ugovor o zaposlenju na neodređeno vreme. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije pacijente - istakla je Grujičićeva. - Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i, ako je inkluzija zaživela u Srbiji ovim primerom, pa samo da je za Vuka, već je ispunila svoju ulogu.

Ministarka je napomenula da se mnogi roditelji dece sa Daunovim sindromomi plaše da ih pošalju u školu, da se osamostale i da mogu samostalno da žive i pomažu drugima.

- Vuk je imao podršku porodice i nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je on biti sve više na različitim radnim mestima - poručila je Grujičićeva.

Direktor Instituta za reumatologiju dr Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, kao fizioterapeutskom tehničaru, stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno odrađivanje staža.

Foto: Tanjug

Vuk Trajković sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić

- Krajem prošle godine Vuk je završio državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut - naveo je dr Ostojić. - Upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara, a potom zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje. Imajući u vidu da je omiljen i kod zaposlenih i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa molbom da u skladu sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom on bude zaposlen kod nas.

Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svima koji su bili uz njega.

- Svima želim da budu samostalni i da tako nastave i znam danas da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan, zauvek. Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja - poručio je Vuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave