PISMA IZ MAUTHAUZENA: Darodavac poklonio Muzeju žrtava genocida prepisku iz zloglasnog logora

V.C.

12. 03. 2024. u 19:44

BROJNI građani sve češće poklanjaju istorijsku građu Muzeju žrtava genocida, a među poslednjim darovima nalaze se pisma poslata iz koncentracionog logora Mauthauzen, jednog od najozloglašenijih nacističkih logora smrti u okupiranoj Evropi.

ПИСМА ИЗ МАУТХАУЗЕНА: Дародавац поклонио Музеју жртава геноцида преписку из злогласног логора

Foto Facebook Muzej žrtava genocida

U pitanju je pet pisama poslatih između januara i avgusta 1944. godine, koje je Muzej objavio na svom "fejsbuk" profilu. Četiri je potpisao Mihailo Savić, zatočenik pod brojem 45897, i uputio ih je majci Danici Simić. Peto je poslao Petar Dimitrijević, zatočenik pod brojem 46661.

Pisma su pisana na nemačkom jeziku, imaju poštanske marke sa Hitlerovim likom, i u njima logoraši obaveštavaju bližnje o svom zdravlju i stanju, potvrđuju da su dobili pakete, koje su im ovi poslali, i upućuju pozdrave porodici i prijateljima.

Foto Facebook Muzej žrtava genocida

Muzej žrtava genocida je pozvao sve građane koji poseduju dokumenta, fotografije, knjige, predmete, oružje, vojnu opremu ili druge arhivske i muzejske materijale, da im se obrate ako žele da trajno pohrane građu u Muzeju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije