UČITI ZA ZNANJE, A NE ZA OCENU: Jana Laništanin, učenica je osmog razreda OŠ "Despot Stefan Lazarević"

B. Borisavljević

16. 02. 2024. u 16:30

ZOVE se Jana Laništanin, učenica je osmog razreda OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu.

УЧИТИ ЗА ЗНАЊЕ, А НЕ ЗА ОЦЕНУ: Јана Лаништанин, ученица је осмог разреда ОШ Деспот Стефан Лазаревић

Foto: Nikola Skenderija

Na međunarodnim STEMCO olimpijadama je osvojila zlatnu medalju i bronzanu iz biologije. Trenutno piše rad na temu "Uticaj raznih jona iz taloga kafe na rast biljaka" i polako se sprema na put u Singapur, gde će u junu svetu još jednom pokazati svoje znanje iz prirodnih nauka.

U Centru je od četvrtog razreda osnovne škole. Kaže da prijemni nije bio težak, a najviše joj je legla biologija. Otkriva nam u čemu je razlika između načina izvođenja nastave u školama i one u centru.

- Mi, u centru učimo da povezujemo činjenice i znanje iz više predmeta - kaže Jana. - Nastavnici nas usmeravaju, uče da treba da razmišljamo, a ne samo da reprodujumeo naučeno iz knjige. Svako dobija mentora, moja je Maja Radulović sa Katedre za morfologiju biljaka na Biološkom fakultetu. U školi se mnogo forsiraju ocene, a ne znanje. Učimo, učimo, a ništa ne naučimo. Nema nekog da pogura decu ka onome što ih interesuje. Tako se ubija kreativnost kod đaka i želja da se više zainteresuju za gradivo, da napreduju.

Buduća naučnica navodi da bi škole trebalo da imaju opremljenije kabinete, jer bi tako nastava bila zanimljivija i držala bi deci pažnju celog časa. Iako njena osnovna škola ima najmoderniji kabinet za informatiku u Srbiji, to nije slučaj za ostalim učionicama.

- Dešava se da profesorka iz hemije ne može uživo da nam pokaže kako izleda nešto, jer ga nemamo, već tražimo na internetu, slično je i sa fizikom i biologijom, oprema i modeli su mnogo stari pa se ne đacima ne može dobro objasniti lekcija - kaže Jana. - U našim školama bi se trebalo fokusirati na praktično znanje koje će nam trebati u životu.

Ipak, ono što joj najviše znači je velika podrška profesora, posebno nastavnika srpskog jezika Gorana Stijaka, ali i majke i sestre, koje su uvek uz nju. Tu su i drugari, koji nisu ljubomorni na njene uspehe već joj daju vetar u leđa. Janu čeka upis u srednju školu, trenutno se dvoumi između Srpske gimnazije u Budimpešti "Nikola Tesla" i Osme gimnzaije - smer za nadarene za biologiju i hemiju. Ono što zna je da, šta god bude odlučila, vratiće se u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024