KO IMA PREDNOST ZA BANJSKU REHABILITACIJU: Republički fond PIO podseća da prijave ističu zaključno sa 25. januarom

V.V.C.

23. 01. 2024. u 15:56

REPUBLIČKI fond PIO podseća korisnike da prijavu za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u neku od banja Srbije mogu podneti zaključno sa 25. januarom 2024. godine.

КО ИМА ПРЕДНОСТ ЗА БАЊСКУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ: Републички фонд ПИО подсећа да пријаве истичу закључно са 25. јануаром

Foto: Arhiva VN

Pravo na banjski oporavak o trošku Fonda PIO, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, prevremenih starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, sa prebivalištem na teritoriji Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu.

Za korisnike koji, pored domaće, primaju penziju i iz inostranstva, uslov je da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Rang-lista korisnika koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa, odnosno 1. marta 2024.

Prigovori na rang-listu mogu se podneti nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, tj. od 4. do 8. marta. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce i utvrdi konačnu rang-listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

- Konačna rang-lista biće objavljena 14. marta 2024. godine, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak - kažu u Fondu PIO. - U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, rang-lista se utvrđuje prema broju bodova, na osnovu sledećih kriterijuma: visina penzije, broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad. Pod jednakim uslovima za upućivanje na rehabilitaciju, prednost ima korisnik penzije koji je stariji.

Pravilnik takođe propisuje i da se korisnik penzije upućuje na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Iako korisnici prilikom podnošenja prijave za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju Fondu dostavljaju i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju, važno je naglasiti da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi. Dakle, Fond PIO korisnike ne upućuje u banje u cilju lečenja, već omogućava penzionerima sa niskim primanjima da odu na besplatan oporavak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan