ČUDESNA SUDBINA JOVANA RAPAJIĆA: Istoričar Milovan Balaban o učeniku vladike Nikolaja (VIDEO)

J. S.

16. 12. 2023. u 10:52

SLEDEĆI opredeljenje da se bavi ličnostima i temama manje poznatim široj javnosti, istoričar Milovan Balaban zaključuje seriju predavanja za ovu kalendarsku godinu pričom o sveštenomučeniku Jovanu Rapajiću.

ЧУДЕСНА СУДБИНА ЈОВАНА РАПАЈИЋА: Историчар  Милован Балабан о ученику владике Николаја (ВИДЕО)

KCNS

Rapajić je rođen 1910. godine kao Branko, od oca Stojana i majke Stane, u selu Krnavici kod Korenice, u Liki. Još kao dečak ostao je bez roditelja te  je kao "blagodejanac" (besplatno školovanje, uniforma, stan i hrana u internatu ) upisao bogosloviju koju je završio 1931. godine u Bitolju, a na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu  apsolvirao je 1935. godine. 

Monaški postrig je primio 1936, sveštenomonaški čin 1938. godine, a episkop braničevski Venijamin ga je 1939. godine odlikovao činom sinđela. Iste godine, Sveti vladika Nikolaj ga je u Žiči rukopoložio u čin  protosinđela.

- Otac Jovan se pobožnošću i umom isticao još kao đak bogoslovije, a potom i kao student Bogoslovskog fakulteta. Tekstove je objavljivao u „Svetosavlju", časopisu studenata Bogoslovskog fakulteta, „Hrišćanskoj misli", „Hrišćanskom delu", „Putu", „Idejama", „Misionaru", te u „Pravoslavnoj hrišćanskoj zajednici"- navodi Balaban.

U poslednjoj deceniji dvadesetog veka, kada su se stekli uslovi da se bez opasnih posledica može govoriti i pisati o crkvenim i nacionalnim pitanjima iz vremena Drugog svetskog rata, objavljeno je nekoliko publikacija o životu i radu Jovana Rapajića, o kome se, od njegove mučeničke smrti pa do tada, gotovo ništa nije moglo pročitati.

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Jovan Rapajić – jedna sudbina" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)