OBILNE PADAVINE I SUPERĆELIJSKE OLUJE POGODIĆE REGION: Kiša i olujni vetar stižu i u Srbiju

Novosti online

26. 10. 2023. u 12:36

DANAS se iznad severa Italije očekuje formiranje veoma snažnog ciklona i on će veoma delovati na vreme u regionu u petak.

ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ И СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ ПОГОДИЋЕ РЕГИОН: Киша и олујни ветар стижу и у Србију

Foto: Profimedia

Već večeras veoma snažan oblačni sistem sa severa Italije zahvatiće oblast severnog Jadrana, Sloveniju, severozapad Hrvatske i Istru i doneti veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, navodi meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Očekuju se i snažne grmljavinske oluje.

Tokom petka centar ciklona premeštaće se preko severnog Jadrana i dalje ka centralnoj Evropi i dodatno će ojačati, tako da će se i padavine pojačati.

Najobilnije padavine očekuju se na zapadu, jugozapadu, severu i severozapadu Slovenije, u Istri, na severu Dalmacije, u oblasti Velebita i u oblasti severnog Jadrana.

U ovim predelima očekuje se da padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama i preko 200 litara, pa se očekuju poplave i bujice.

Očekuje se i opasnost od snažnih superćelijskih oluja sa gradom, uz veoma intenzivnu grmljavinu.

U oblasti severnog Jadrana postojaće opasnost od morskih pijavica.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom proširiće se potom i na ostatak Hrvatske, BiH, ali i na Crnu Goru. Ipak, na jugu Dalmacije, u Hercegovini i na crnogorskom primorju i pored toga što se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske nepogode, one neće biti tako izražene kao u oblasti severnog Jadrana.

Pod uticajem ciklona, očekuje se veoma vetrovito vreme, pa će duvati jak i olujni jugozapadni vetar, a na Jadranu će olujno jugo sa udarima od 120 km/č podizati višemetarske talase i plaviti priobalna područja Dalmacije, Istre i slovenačkog primorja.

Dakle, za napomenuta područja od večeras do subote ujutro preporučuje se ogroman oprez zbog veoma opasnih vremenskih (ne)prilika, koje pored toga što mogu da izazvu materijalnu štetu, mogu biti potencijalno opasne i po ljudske živote.

Uz ciklon, obilne padavine zahvatiće i veći deo Mađarske i istok i jugoistok Austrije.

Tokom petka ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok prema centralnoj Evropi, a tokom dana doneće jake i olujne vetrove i padavine i Srbiji, ali u znatno blažem obliku u odnosu na region.

Srećom, ciklon će se veoma brzo premeštati na severoistok, tako da se za vikend u regionu očekuje potpuna stabilizacija vremena.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: „NIKO NIJE OSIROMAŠIO DAVAJUĆI“ Žarko Jovanović, profesor kuvarstva o radu sa učenicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu