ALERGIJA VELIKI PROBLEM I U OKTOBRU: Ko je zadužen za uklanjanje ambrozije i kolike su kazne ako se to ne uradi?

Novosti online

12. 10. 2023. u 09:37

PERIOD klijanja i cvetanja traje tokom celog proleća, leta i sve do početka jeseni. Obavezu uništavanje ambrozije pored nadležnih državnih organa imaju građani i pravna lica.

АЛЕРГИЈА ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ И У ОКТОБРУ: Ко је задужен за уклањање амброзије и колике су казне ако се то не уради?

Foto: M. ANđela

Državne službe u lokalu nadležne su za uništavanje ambrozije na javnim površinima, dok je obaveza građana da na svojim parcelama unište ovu biljku, odnosno alergen.

Obavezu uklanjanja ambrozije ima svako pravno ili fizičko lice koje je vlasnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta na kome se utvrdi prisustvo ove biljke. Na poljoprivrednim površinama, suzbijanje se uspešno obavlja s nekoliko različitih herbicida u zavisnosti od useva. U urbanim sredinama, ambrozija se najčešće suzbija mehanički - košenjem, prenose mediji.

U suprotnom predviđene su kazne koje se kreću od 15.000 pa i do 150.000 dinara. Visina kazne je u nadležnosti lokalnih samouprava, a zavisi i od toga kolika je parcela u pitanju i da li se radi o fizičkom ili pravnom licu.

Građani mogu prijaviti polja ambrozije nadležnim lokalnim komunalnim službama.

Iako lokalne komunalne službe u Srbiji preduzimaju napore u borbi protiv ambrozije, to i dalje nije dovoljno efikasno. Ovo potvrđuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Tokom 2022. godine, u periodu cvetanja, broj polenovih zrna ambrozije iznosio je 5.045 po metru kubnom vazduha, dok je 2023. godine ovaj broj porastao na 8.000 zrna polena. Prošle godine, polen ambrozije prekoračio je granične vrednosti tokom 29 dana, dok je ove godine ovaj period čak produžen na 45 dana, prenela je Republika.

BONUS VIDEO: DR BOJIĆ ZA "NOVOSTI": Postoji vizija, država mnogo uložila u zdravstvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)