ODLIČJE ZA HEROJE SA PAŠTRIKA I KOŠARA: Prvi put u Medveđi masovno uručena priznanja onima koji su se borili za državu (FOTO)

V.C.S.

06. 10. 2023. u 21:55

SVEČANO uručenje boračkih spomenica, prvo grupno, održano je danas, uz intoniranje himne i prisustvo državnih zvaničnika, u Medveđi.

ОДЛИЧЈЕ ЗА ХЕРОЈЕ СА ПАШТРИКА И КОШАРА: Први пут у Медвеђи масовно уручена признања онима који су се борили за државу (ФОТО)

Ministarstvo za rad

Umesto preminulog Milenovića spomenicu je primila supruga Katarina, a umesto Bogosavljevića majka Radunka i otac Milan.

Milenović (1975.) bio je prva žrtva napada OVK na Paštrik, 26. maja 1999, dok je Bogosavljević (1979.) poginuo tokom bitke za Košare, 11. aprila 1999, kada je sa vodnikom, još dvojicom vojnika i psom majorom Listerom, uleteo u zasedu.

Prema evidenciji Ministarstva, na teritoriji opštine Medveđa žive dve porodice palih boraca, osam ratnih vojnih invalida i 72. osobe koje su utvrdile svoj status borca.

Ministarstvo za rad

Katarina, supruga Branka Milenovića

- U veliku akciju dodele boračkih spomenica krećemo iz gornje Jablanice, iz Medveđe, iz junačkog kraja, koji je kroz istoriju davao mnogo onih koji su se borili i padali a slobodu Srbije i srpskog naroda - kazao je ministar Selaković.

Ministar je još dodao da je na dan 6. oktobra, u Srbiji registrovano 38.484 osoba sa statusom borca, dok ih je pre deset dana bilo 37.127. Početkom novembra prošle godine, kada je Selaković došao na funkciju ministra, broj registrovanih boraca bio je 25.010.

- Kao što su nekada naši pradedovi na grudi stavljali Albansku spomenicu, posle albanske golgote, u toku Prvog svetskog rata, kao što su to dedovi činili dobijajući Partizansku spomenicu, tako danas naši očevi, ujaci, stričevi,starija braća i srodnici, imaju priliku da dobiju Boračku spomenicu - poručio je Selaković.

Ministarstvo za rad

 

Ministar je najavio i novu vrstu podrške borcima.

- Obezbedili smo da od danas svi nosioci boračke legitimacije, odnosno legitimacije lica koja pripadaju drugim kategorijama iz boračke populacije, ostvaruju određene povoljnosti u prodajnim lancima i kod kompanija koje su društveno odgovorne i sa kojima je naše Ministarstvo zaključilo ugovore. Prvog dana, takvih kompanija ima sedam i nastavljamo da širimo mrežu- rekao je ministar Selaković.

VENCI ŽRTVAMA VELIKOG RATA

NEPOSREDNO pred dodelu spomenica, ministar je položio venac palim borcima u Prvom svetskom ratu.

- Bez slobodarskog duha nema slobode, a bez slobode nema Srbije - poručio je.

Ministarstvo za rad

Ministar Selaković

Vlasnik kartice koji je utvrdio svoj status borca, sa boračkom legitimacijom može da ostvari popuste kada su u pitanju kupovina roba ili usluga i pravo na beskamatne kredite, višemesečne do 24 meseca, u kupovini određenih dobara ili usluga.

- Pozivam sve građane Srbije koji su učestvovali u ratnim sukobima od 1990. do 1999. godine, da odu u svoje gradske, opštinske uprave i podnesu popunjen obrazac i neophodnu dokumentaciju, te utvrde svoj status borca. Bez prethodnog utvrđivanja statusa, ne mogu da ostvare pravo na boračku legitimaciju i pogodnosti koje će ona pružati, ali i na boračku spomenicu - kazao je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)