REČ STRUČNJAKA: Da li će olujni sistem iz Slovenije i Hrvatske na svom putu "preživeti" i do Srbije?

Novosti online

25. 07. 2023. u 00:41

OVE večeri i noći Slovenija, severozapad Hrvatske i delovi Mađarske nalaze se na udaru veoma snažnih grmljavinskih oluja. One su praćene veoma obilnim pljuskovima, jakim gromovima i lokalnom pojavog krupnog grada, a na pojedinim lokacijama grad je bio veličine jajeta.

РЕЧ СТРУЧЊАКА: Да ли ће олујни систем из Словеније и Хрватске на свом путу преживети и до Србије?

Foto: Profimedia

Nakon Ljubljane, tokom večeri snažan olujni sistem proturnjao je i preko Zagreba, uz veoma jake gromove i grad. Srećom, ovaj sistem je na svom putu ka istoku potom oslabio i ne predstavlja pretnju po druge predele.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, nažalost, novi olujni sistem, sa veoma obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom, koji je oko ponoći zahvatio Sloveniju, za oko sat i po vremena stići će ponovo do šireg područja Zagreba i doneti novi talas vrlo obilnih padavina. Očekuju se jaki gromovi i grad.

I ovaj sistem nastaviće put dalje na istok i ono što je zasigurno da će u nastavku noći zahvatiti zapadne i jugozapadne predele Mađarske.

Iako se premešta prema istoku, u ovom trenutku je još uvek upitno da li će olujni sistem "preživeti" i doći ili zahvatiti severne i zapadne predele Vojvodine, odnosno deo Bačke i severa Banta. Prema prognozi i proračunima postoji mogućnost da kasnije tokom noći pljuskovi sa grmljavinom pogode i severne predele Vojvodine, ali se glavnina promene i jačeg pogoršanja vremena, uz prodor hladnog fronta u Vojvodini, očekuje u noći ka sredi, a tokom srede i u ostalim predelima Srbije.

Osim Hrvatske, Slovenije i Mađarske, još razornije oluje pogodile su danas i tokom večeri severne predele Italije, Švajcarsku i Austriju, pri čemu je bilo i poginulih. Veliki broj ljudi bio je povređen, a oluje su učinile da mnoge lokacije izgledaju kao "ratna zona".

I u naredna 24 sata obilni pljuskovi i jake grmljavinske oluje obrušavaće se od Alpa i severa Italije preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske, a potom će se ovaj sistem u sredu premeštati i preko Srbije.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Grčka: Požari nastavljaju da besne u Asklipijeju, šireći se ka selu Genadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)