"ŠTA ON IMA DA GLEDA PASOŠ?" Muke srpskih turista u Grčkoj, pedijatar odbijao da pregleda dete zbog banalnog razloga

Novosti online

24. 07. 2023. u 19:41

SITUACIJA koja se nedavno desila jednoj Srpkinji na letovanju u Grčkoj, dobro je upozorenje da pospane i letnje carinike treba podsetiti da rade svoj posao kako treba - najpre da pečatiraju vaše pasoše kao dokaz da ste određenu granicu prošli. Jer u suprotnom, možda nećete moći na pregled kod doktora.

ШТА ОН ИМА ДА ГЛЕДА ПАСОШ? Муке српских туриста у Грчкој, педијатар одбијао да прегледа дете због баналног разлога

Foto: Nenad Živanović

Na Fejsbuk grupi "Lajv from Gris", Jelena iz Srbije podelila je svoje iskustvo sa doktorom pedijatrom iz Grčke, kada se nakon što joj je dete dobilo temperatura, našla u višeminutnom ubeđivanju sa njim, koji je zbog nepostojanja pečata u pasošu sa prelaza Tabanovci, u Makedoniji odbijao da izvrši pregled.

- Htela sam sa vama da podelim obaveštenje koje ne znam da li u našem slučaju je ispao problem ili nekada i prođe. Naime na Kefaloniji smo i dete je dobilo visoku temperaturu. Zvali smo osiguravajuću kuću i zakazali su nam pregled kod pedijatra. Kada smo došli dok je upisivao polisu i ostale podatke pogledao je pasoš na kom nije bilo pečata da smo napustili Srbiju. Postoji ulaz Preševo i Evzoni, ali ne i sa Tabanovaca.Po njemu je to ispao problem. Zovemo osiguranje oni mu objašnjavaju da naši nekada ne stave pečat za izlaz. Sve u svemu pola sata objašnjavanja, trošenja impulsa. Dete čeka pregled... - napisala je Jelena.

A onda dodala da je posle dužeg ubeđivanja doktora i službenika osiguranja i njihovog pristajanja da izvrše isplatu iako nema tog pečata, doktor ipak pristao. Pristanak je najpre bio tek nakon insistiranja žene da dete pregleda, čak i po cenu naplate troškova od njih a ne od osiguranja. Onda je pristao na agenciju i odštampao gomile formulara i izjava koje su potpisali i tek onda obavio pregled uz naplatu od osiguranja.

Srbi u komentarima su se složili da retko kada imaju sva 4 pečata u pasošu, ali da će nakon Jeleninog iskustva dvaput razmisliti koliko pečata imaju.

- Boga mi će od ove godine svi da lupaju štambilje, ne zanima me koliko im se spava, koliko im je vrućina ili su samo lenji i nemarni - napisao je jedan muškarac.

Dešavalo se i drugima

Da ovo nije jedinstven slučaj govori i događaj koji je 2021. zadesio još jednu srpsku porodicu.

- Isti problem smo i mi imali u Nea Kalikratiji, 2021. godine. I na lični zahtev da nas osiguranje koje smo platili ne interesuje i da ćemo podneti sve troškove za lekarski pregled deteta, pedijatar je spustio loptu i obavio telefonski razgovor sa nama nepoznatim ljudima i dao nam neke izjave da potpišemo. Dete je pregledano i dobilo terapiju - objasnio je još jedan muškarac iz Srbije.

Ipak, drugi se se zbunili oko takvih formalnostima, te pitali, šta ako su prošli uz pomoć lične karte, a ne pasoša, ili na kraju krajeva "šta doktor ima da gleda pasoše".

- Šta on ima da gleda pasoš? Doktori privatni u turističkim mestima su uglavnom gusari. Pokušavaju da naplate od vas na bilo koju foru, a u svakom slučaju povuku pare od osiguranja. Ja sam baš osiguravajuće društvo pitala vezano za pečat. Oni su rekli da ako nema pečata možemo dokazati da smo bili u inostranstvu uz pomoć nekog računa. Kada sam rekla da smo u hotelu i da nemamo, rekli su da može i potvrda aranžmana koji smo platili. Da je to dosta osiguravajućem društvu - glasi još jedan komentar ispod Jelenine objave, piše Blic.

BONUS VIDEO: DOLINA SMRTI: Turistička atrakcija zbog rekordno visokih temperatura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)