LEA (4) JE BEBA HEROJ KOJA SE RODILA DOK JOJ JE MAMA BILA U KOMI: Bobra tek predstoji, pomozimo joj

Novosti online

02. 06. 2023. u 18:24

LEA je na svet došla pravim čudom, a sada joj treba pomoć svih humanih ljudi.

ЛЕА (4) ЈЕ БЕБА ХЕРОЈ КОЈА СЕ РОДИЛА ДОК ЈОЈ ЈЕ МАМА БИЛА У КОМИ: Бобра тек предстоји, помозимо јој

Foto: Printskrin

Leina (4) mama je u šestom mesecu trudnoće u Urgentni centar došla u stanju post reanimacione kome. Primljena je u koronarnu jedinicu radi dalje opservacije i lečenja.

Po prijemu u bolnicu urađena je dijagnostika i nije nađena plućna embolija. Srce je bilo zdravo, nije bilo znakova infarkta, a tokom boravka na koronarnoj jedinici nije bilo poremaćaja srčanog ritma.

Kako je navela doktorka Milena Srdić, Leina majka je spavala sa životom koji je rastao u njoj. Nakon reanimacije, mozak više nije bio vitalan. Bila je u komi koja je trajala devet dana. Uprkos lošim prognozama, lekari su se nadali da će mama preživeti i da će epilog ove priče biti srećan.

S obzirom na to da je Lea imala pet, šest meseci, lekari su se plašili da li će uspeti da je sačuvaju. Lea se nije predavala, rodila se kao beba heroj za čiji život su se izborili lekari heroji.

Dan, dva nakon ovog čuda Leina majka je preminula a iza sebe je ostavila veliki dar koji je simbol pobede života. Devojčica je ponela simbolično ime- lavica, a u prenesenom značenju ono se odnosi na “osobe koje su hrabre i neustrašive”.

Lein boravak u maminom stomaku u trenucima duboke kome ostavio je moždano krvarenje najvećeg stepena i hemoralgijski infarkt. Dijagnostikovano joj je Cerebralna paraliza. Lea je dete višestruko ometeno u razvoju.

Ne govori, hoda teško uz pridržavanje, ali i pored svega ona je veselo i nasmejano dete koje voli prirodu, društvo druge dece, a posebnu ljubav gaji prema pticama. Obožava da joj se čita i traži punu posvećenost i pažnju.

Rođena je sa svega 800g, u ekstremno teškom opštem stanju prevezena u Institut za neonatologiju gde je lečena 3 meseca od čega je u inkubatoru bila 2,5 meseca.

Lea i njen tata ostali su sami. Porodica je godinama finansirala Leino lečenje, ali usled visokih troškova više nisu u mogućnosti da sami nastave finansiranje, te im je potrebna pomoć.

"Mislio sam da možemo sve sami..."

Lein hrabri tata objavio je snažnu poruku na društvenim mrežama:

- Mislio sam da možemo sve sami. Da letimo, da pomeramo planine, da okrenemo planetu... Mislio sam... Ali, ipak moramo zajedno, možemo zajedno. Ovo je Lea. Njena mama je pala u komu u 6. mesecu trudnoće...Posle 9 dana Lea je morala da se rodi. Mama je preminula 3 dana posle porođaja...Nikad nije stigla da zagrli svoju ćerkicu, da joj tepa, da je voli...Lea je rođena sa 800 grama. Imala je krvarenje na mozgu 4. stepena, konvulzije, hemoralgijski infarkt. Posle 27 dana na respiratoru je vraćena u život. Proveli smo 3 meseca na institutu za neonatologiju.

Od prvog dana kada je stigla kući počeli smo za fizikalnim terapijama. Kasnijim pregledima je utvrđeno da Lea ima cerebralnu paralizu i veliko i trajno oštećenje malog mozga. Lea danas ima pune 4 godine, ne hrani se samostalno, ne hoda stabilno, ne priča. Mnogo toga NE ali ima jedno veliko DA. Volju za životom. Ja sam Lein tata. Imam dve najveće ljubavi na celom svetu. Jedna nas gleda ponosno sa neba, druga mi spava na ramenu i sanja bolje sutra. Zato, za Leino bolje sutra - 1501 na 3030! - naveo je Lein tata u objavi.

Za dalji napredak Lei su neophodni svakodnevni tretmani defektologa, somatopeda, logopeda, banjska rehabilitacija.

Takođe, Lei su potrebni i tretmani u inostranstvu koji bi doprineli da napreduje i da se što bolje osposobi za život koji je pred njom, a koji, uz dijagnozu Cerebralna paraliza, nije lak. Osim toga, sredstva su neophodna i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

- Lečenje uključuje matičnim ćelijama u Turskoj, neurorobotiku u Zagrebu, terapije u više zemalja, istakao je Lein tata.

Da ova mala lavica dobije još jednu bitku. Za Leino bolje sutra!

Novac za Leino lečenje možete donirati na sledeći način:

Lei možemo pomoći slanjem SMS poruke 1501 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001670854-59

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671250-35

IBAN:

RS35160600000167125035

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Ostale načine možete naći na sajtu Fondacije "Budi human".

(Espreso)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)