POSLE ČETIRI GODINE PAUZE: Obavljena druga kadaverična transplantacija jetre na VMA

Novosti online

19. 05. 2023. u 22:25

DRUGA kadaverična transplantacija jetre u 2023. godini, posle četiri godine pauze, a zahvaljujući najhumanijem gestu porodice donora, uspešno je urađena u Vojnomedicinskoj akademiji.

ПОСЛЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПАУЗЕ: Обављена друга кадаверична трансплантација јетре на ВМА

Foto: Z.Jovanović

Nakon urednog operativnog i postoperativnog toka prema svim svetskim medicinskim protokolima, pacijent je otpušten na kućni oporavak i predstoje mu redovne kontrole nadležnih lekara hepatologa.

Transplantacioni tim VMA učestvovao je u eksplantaciji organa u Kliničkom centru Vojvodine, dok je transplantacija jetre urađena u VMA tokom operativnog zahvata u trajanju od oko devet sati.

Tim koji je izveo transplantaciju činili su vaskularni hirurg pukovnik doc. dr Momir Šarac, opšti hirurg potpukovnik dr Miroslav Mitrović, anesteziolog potpukovnik doc. dr Goran Rondović, hepatolog dr sci med. Irina Brčerević uz druge mlađe kolege, instrumentarke, medicinske tehničare i bolničare, čije je učešće krucijalno za uspeh visokospecijalizovane hirurgije poput transplantacija.

Još jedna transplantacija jetre u VMA potvrđuje visok položaj ove vojnozdravstene ustanove u programu razvoja i napretka transplantacione hirurgije u Republici Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKOLIĆ O NADIMKU ŽIKA SELJAK: Hteli su da me ponize - viknu iz besnog auta: Gde si seljak! Podmetanje, to me je motivisalo