OTKRIVANJE RAKA UZ POMOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Naučnici osmislili novi model za dijagnozu bolesti

Novosti online

01. 05. 2023. u 00:35

NAUČNICI su osmislili novi model veštačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i lečenje pacijenata.

ОТКРИВАЊЕ РАКА УЗ ПОМОЋ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Научници осмислили нови модел за дијагнозу болести

Foto Shutterstock

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Rojal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperijal koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene. Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

-U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti lečenje raka uspešnijim tako što će istaći visokorizične pacijente, rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Rojal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja pre nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme. Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

-Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija, rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlečiti ukoliko se rano otkrije i brzo leči, prenosi Gardijan.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!