DRVETU DAJE I OBLIK I DUŠU: Gorjana Ponjević Balani među retkim ženama stolarima

Bogoljub Grujić

14. 05. 2023. u 17:26

GORJANA Ponjević Balani, iz zrenjaninskog naselja Mužlja, jedna je od malobrojnih žena stolara u Srbiji. Toliko je vešta u svom poslu da ima veliko poverenje zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa ovom ustanovom sarađuje: uz trenutni posao restauracije drvenih prozora na kući Slavka Županskog, radila je jednu od najlepših građevina u Zrenjaninu, čuvenu Šeherezadu, potom zgradu Biblioteke, kuću Varadijevih u Svetosavskoj ulici...

ДРВЕТУ ДАЈЕ И ОБЛИК И ДУШУ: Горјана Поњевић Балани међу ретким женама столарима

Foto Grad Zrenjanin

Rođena Sarajlijka, u sedam država u kojima je živela, uspešno se bavi ovim poslom i neprestano ga oplemenjuje i unapređuje.

- Tako sam sazdana - kaže nam Gorjana.

Gorjana radi na restauraciji kuće Slavka Županskog, Foto B. Grujić

Početkom ratnog vihora u BiH, izbegla je u Banat, u Perlez, gde joj se deda u kolonizaciji 1947. naselio.

- Posle Dejtonskog sporazuma, 1995, vratila sam se u rodni grad, gde sam studirala Građevinski fakultet. Potom sam otišla u Italiju i u Forliju, počela da radim u poznatoj kompaniji za pravljenje drvenih stepenica - nastavlja Gorjana.

Tu je živela do 2010. i upoznala svog supruga Antonia, sjajnog čoveka, stolara i njenu, kako kaže, najveću podršku, već punih 26 godina, koliko su zajedno.

- Pre 12 godina dobili smo ćerkicu Mateu, koja se, igrom sudbine, rodila u Zrenjaninu i to je razlog što smo i danas tu - "ubacuje" se u priču, na solidnom srpskom, Antonio Balani.

- Po dolasku u Forli, zaposlila sam se u fabrici koja je lider u proizvodnji unutrašnjih stepenica od drveta, a s obzirom na to da nisam imala iskustva, prvo što sam radila bilo je šmirglanje stepenika između dva lakiranja - nastavlja Gorjana.

Radila i čuvenu Šeherezadu u Zrenjaninu, Foto Vikipedija

Iskreno nam priča da je jednostavno zavolela drvo, učila i brzo napredovala i onda shvatila da u fabrici nema dovoljno prostora za ono što je osetila da može da stvori. Uz pomoć supruga, otisnula se u preduzetničke vode u kojima je i danas.

- Govorili su mi da je ono što sam odabrala nemoguća misija, ipak, uspela sam da se uzdignem iznad svih predrasuda i da se ostvarim kao žena-stolar, koju privlače eksterijer, škure, šalukatre, prozori, ulazna vrata od drveta - nastavlja junakinja naše priče, uz napomenu da obožava izazove, od brende do montaže, ili od trupca do gotovog proizvoda.

Govori nam i da joj nije baš bilo lako na početku.

- Skeptično su me gledali, vide ženu za viljuškarom, ili kako vozi brentu i seče trupce, vozi kamiončić, radi na montaži ili skeli, ali eto, zahvaljujući mojoj volji, postalo je prihvatljivo da postoji jedna takva žena - iskrena je Gorjana.

Sa idejom u okviru programa pod imenom "Reciklaža nije blamaža", Gorjana je iz starih kuća po Vojvodini uzimala drvenariju i njenom preradom stvorila liniju recikliranog nameštaja, industrijski dizajn i enterijer i eksterijer, pod sloganom-spasimo staro i udahnimo mu novi sjaj!

Uz planove u narednih nekoliko godina, a to su rad na Obilićevom vencu u Beogradu, obnove katoličkih crkava po Banatu, restauracije u Somboru, Gorjana Ponjević Balani svakodnevno je angažovana na humanitarnim projektima i aktivnostima u kojima joj svesrdno pomažu Matea i Antonio.

Podrška sa suprugom Antoniom, Foto B. Grujić

Niže nagrade

ZA svoj rad Gorjana je dobila i mnogobrojne nagrade i priznanja. Ova žena zmaj dobitnica je nagrade "Cvet uspeha", UN Women povelje za primer dobre prakse, laskave titule najpreduzetnice 2022. godine...

Prvenac

PRVI komad drveta oblikovan u garaži njenog svekra u Italiji Gorjana je poklonila najboljoj drugarici. Bio je to njen prvi samostalani rad, ormarić od divlje trešnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)