DEČAK SA AUTIZMOM ISTRČAO POLUMARATON: Pavle Mirović do cilja stigao za 2 sata i 24 minuta (FOTO)

S.Rovčanin Tomković

23. 04. 2023. u 13:40

PAVLE Mirović, šestaestogodišnji dečak sa autizmom, bio je učesnik današnjeg Beogradskog polumaratona i na cilj je stigao za dva sata i 24 minuta. On je tako, u svou atletsku karijeru, posle Dunavskog polumaratona u Apatinu, kada je u našoj zemlji postao prvi autstični dečak koji je istrčao trku od 21,1 kilometar, upisao u beogradsku deonicu.

ДЕЧАК СА АУТИЗМОМ ИСТРЧАО ПОЛУМАРАТОН: Павле Мировић до циља стигао за 2 сата и 24 минута (ФОТО)

Privatna arhiva

Kako nam je rekao njegov trener Branko Hrnjaz, istračao je solidno vreme, ali je, usput, imao peh: 

- Pukao mu je žulj na nozi na 17.kilometru, ali nije odustao, već je trčao do kraja sa gazom koju mu je doktorka stavila usput. Ovo mu je druga trka polumaraton koju je trčao u konkurenciji seniora i profesionalaca. U Apatinu je imao bolje vreme 2 sata i minut, ali ne osutajemo. Treniramo dalje, a cilj nam su i maratoni. 

Privatna arhiva

Pavle je dečak koji se koristi sa tek oko 200 reči, teško može da iskaže oduševljenje, ali to uvek uspe posle trčanja. Tako je bilo i danas. 

Pavlova majka Dragana nam je rekla da on odmalena ima autizam, praćen hiperaktivnošću.

- Nalazila sam ga na raznim mestima. On nije prohodao, nego je odjednom protrčao i onda smo odlučili da ga usmerimo na sport. Zna da pliva, skače na glavu, skija, igra odbojku i skače udalj. Učestvovao je na mnogobrojnim specijalnim olimpijadama i donosio medalje.

PAVLE KAO ŠNAJDER 

- UZOR nam je čuveni američki atletičar, maratonac Aleks Šnajder. On je autistični mladić koji je zavredeo svetsku slavu kada je istrčao Njujorški maraton i o tome su izveštavali vodeći svetski mediji. On je 15 godina stariji od Pavla i ima vremena da dostignemo njegov uspeh - priča Hrnjaz.

Pavle svaki slobodan trenutak koristi da trenira gde god za to postoje uslovi. Majka ističe da mu jako prija društvo i da često voli da neko trči blizu njega, pa se onda u familiji šale da Pavle propušta konkurenciju. Trčanje na njega, kako nam govori, reaguje i terapeutski, pa se, dok se kao i svi roditelji dece sa posebnim potrebama nadaju leku, trude da Pavle ima ispunjen život.

- Svima bih savetovala da decu sa posebnim potrebama usmere na neku vrstu sporta. Pavlu dosta prijaju treninzi, smiren je i zadovoljan - rekla je Dragana, dodajući da je za sina spremila veliki paket omiljene čokolade.

Pavle inače ide u Srednju zanatsku školu u Beogradu - smer cvećar. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)