GDE JE GROB STEFANA LAZAREVIĆA? Identitet despota potvrđen je DNK analizom (FOTO)

S.BABOVIĆ

15. 04. 2023. u 09:00

GROB despota Stefana Lazarevića (1377-1427/50) nalazi se u manastiru Manasija kod Despotovca, potvrđeno je detaljnim istraživanjima arheogoga u 21. veku, a DNK analiza, navode stručnjaci, prvi put je primenjena u našoj arheologiji upravo na ovom slučaju.

ГДЕ ЈЕ ГРОБ СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА? Идентитет деспота потврђен је ДНК анализом (ФОТО)

Foto:S.Babović

- Jedan od glavnih ciljeva arheoloških istraživanja obavljenih u jesen 2006. godine, u naosu crkve, bilo je definisanje grobnog ukopa uz južni zid zapadnog traveja - navodi se u katalogu izložbe „Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite“ otvorene u Narodnom muzeju u Kruševcu. - Na osnovu rezultata do kojih se došlo arheološkim iskopavanjima u manastirskom hramu i činjenice da su oni u apsolutnom suglasju sa istorijskim podacima,te prema našim saznanjima o ktitorskim grobnicama u srednjevekovnoj Srbiji, možemo nedvosmisleno zaključiti da je u zapadnoj traveji crkve manastira Resave (Manasije), u grobnoj konsturkciji uz južni zid otkrivena grobnica sa zemnim ostacima,ktitora-despota Stefana Lazarevića.

Ovo mišljenje,kako se precizira, potvrđuju i rezultati obnovljene antropološke, i u našoj arheološkoj nauci po prvi put primenjene DNK analize.

- Time bez svake sumnje možemo konstatovati da je razrešena viševekovna nedoumica o mestu despotove sahrane - iznosi istraživači. - U priprati manastirske crkve otkrivene su i istražene dve zidane grobnice, mlađa datovana u 18. i starija u 15.vek. Prema istorijskim izvorima realno je pretpostaviti da je u starijoj, danas prezentovanoj grobnici, sahranjen Kalojan Rusota, ličnost sa značajnim uticajem na dvoru despota Stefana, ali i Đurđa Brankovića.

Sjajna postavka koja ukazuje na višedecenijski trud istraživača Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Beograd i Zavičajnog muzeja Jagodine biće otvorena u kruševačkom Muzeju sve do 5.maja. U postavci se nalaze i replike predmeta nađenih tokom istraživanja, ali i originalno keramičko posuđe iz poznog srednjeg veka,fotografije naznačajnijih pronalazaka i hronologija dostignuća vrednih istraživača Manasije.

Među brojnim razlozima zbog kojih obavezno vredi posetiti Manasiju ili bar izložbu u Kruševcu je i manastirska kuhinja sa velikom furunom, koja je prema dimenzijama i očuvanosti jedino poznata građevina ove vrste na prostorima srednjevekovne Srbije.

Ktitor despot Stefan Lazarević, sin je kneza Lazara Hrebeljanovića,a najranije detinjstvo proveo u Kruševcu. Smatra se jednim od najmudrijih i najobrazovanijih vladara svoga vremena. Manastir je gradio od 1407. do 1418.godine. Ubraja se u vrhunska ostvarenja srpske arhitekture kasnog srednjevekovlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (9)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu