GROB despota Stefana Lazarevića (1377-1427/50) nalazi se u manastiru Manasija kod Despotovca, potvrđeno je detaljnim istraživanjima arheogoga u 21. veku, a DNK analiza, navode stručnjaci, prvi put je primenjena u našoj arheologiji upravo na ovom slučaju.

Komentari (9)

doktor

15.04.2023. 12:02

Ove hronike koje objavljujete su divne i poucne . Nastavite samo tako da nam opisujete ovako vazne momente nase istorije i licnosti koje su stvarale nasu drzavu ! 50-tih i 60-tih godina proslog veka smo pretezno u skoli ucili o bratoubilackim ofanzivama 2.-og sv. rata i filozofiju nemackih marksista , koja nas je sve odvela u corsokak samoupravnog socijalizma , gde su Srbi izgubili sve sto su vekovima na Balkanu stvarali !

Nenad

15.04.2023. 13:00

Које су онда мошти у манастиру Копорин? Да ли нису можда мошти његовог млађег брата Вука Лазаревића. Интересантно да наша историја много мало помиње Лазаревог млађег сина .Лако може да се деси неправедно, јер је он једно време заједнички владао са братом и мајком. После је било раздора са братом, али да је на крају млад скончао од Турске руке. Вук Лазаревић, црна овца наше историје. А дали је баш тако и дали је то праведно? Мислим да историчари треба далеко више да се позабаве тиме. Да ли је праведно да за Стефана сав народ зна, а да за Вука скоро да наш народ уопште не зна?

Marko

15.04.2023. 13:36

Требало би урадити исте анализе и у манастиру Копорин. Недоумице још увек постоје.

Prosigoj

15.04.2023. 13:38

To nije tačno. U manastiru je grob Lazarevog najstarijeg sina Dobrovoja, iz prvog braka pre Milice, koji je zajedno sa Lazarem pogubljen na Kosovu. Odatle dnk podudarnost.Stefan je sahranjen u Koporinu.