NEOBIČAN TEKST OD PRE 111 GODINA: Majstori su valjani, baš su lepa mrtvačka kola

S.BABOVIĆ

15. 03. 2023. u 22:00

IZVESNOJ braći Ilić, majstorima iz Kruševca, stigla je jedna posebna zahvalnica 1912.godine i to od tadašnjeg narodnog poslanika i predsednika varošice Ražanj.

НЕОБИЧАН ТЕКСТ ОД ПРЕ 111 ГОДИНА: Мајстори су ваљани, баш су лепа мртвачка кола

Foto:FB U vremenu starog Kruševca

Zahvalnica sa izuzetnim komplimentima objavljena je u listu „Mali žurnal“, a ispisana  "oda" majstorima osvanula je zbog izrade mrtvačkih kola. Poslanik ocenjuje da je ručno izrađeno vozilo za transport mrtvaka „u svemu lepo.“ Pohvaljuje i izradu.

-Braća Ilići,izrađivači kola u Kruševcu,izradili su Opštini Ražanjskoj jedna mrtvačka kola, pa kako su ista kola u svemu lepa i solidno izrađena to im ovim putem javno blagodarimo i preporučujemo ih celoj Srbiji kao odlične majstore, s poštovanjem Đoka Ž. Bračinac, predsednik opštine i narodni poslanik sa građanima varošice Ražnja-objavljeno je u „Malom žurnalu“ pre 111 godina.

Javne zahvalnice i pohvale bile su česte u prvoj polovini 20.veka.Takva praksa bila je i u Kruševcu, gde su građani rado objavljivali komplimente na račun dobrih kafana, zanatlija, a umeli su da pohvale i pojedinačne plemenite gestove. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024