PROMENA VREMENA STIŽE ZA VIKEND: Meteorolog otkrio šta nam donose prvi aprilski dani

Novosti online

30. 03. 2023. u 11:49

PREMA prognozi meteorologa Marka Čubrila, četvrtak i petak donose porast temperature koja bi se u najtoplijem delu dana trebala kretati od +13 do +20 stepeni Celzijusa. Jutra će biti sveža, ali bez opasnosti od pojave mraza u nizijama. Uz promenljivu oblačnost bi ponegde moglo biti pojave vrlo slabe kiše. Vetar će biti uglavnom slab, južni i jugozapadni.

ПРОМЕНА ВРЕМЕНА СТИЖЕ ЗА ВИКЕНД: Метеоролог открио шта нам доносе први априлски дани

Foto: D. Balšić

Za vikend pogoršanje i kiša

- U noći ka suboti i u subotu tokom dana očekuje se prolazno pogoršanje uz kišu i pljuskove. Vetar će biti u okretanju na severozapadni smer, ali se olujni udari ne očekuju. Snega će biti samo na preko 1000 metara nadmorske visine. Dnevni maksimum u subotu biće od +5 do +14 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

Drugi dan vikenda biće promenljivo oblačan i prosečno topao uz moguću pojavu lokalne kiše ili pljuska. Dnevni maksimum bez bitne promene u odnosu na subotu ili malo viši.

Čubrilo procenjuje da je početkom sledeće nedelje izvesno novo, jače pogoršanje vremena.

- Trenutno, doslovce svi relevantni modeli simuliraju razvijanje anticiklona u širem prostoru od jugozapadnog Atlantika, preko središnje i zapadne sve do severne Evrope, dok se u oblasti južnog Jadrana ili Jonskog mora simulira razvijanje ciklona. Takva sinoptika bi ka nama sa severa povukla veliku količinu hladnog vazduha, dok bi ciklon uslovio padavine. Kako je ovo još jako dalek termin, nije moguće dati preciznu prognozu o snazi zahlađenja, rasporedu ili količini padavina – objašnjava meteorolog i dodaje da zbog toga simulaciju ECMWF-a, koji je i za nizije dobrog dela regiona početkom sledeće nedelje dao oko 10cm snega, ne treba uzeti za ozbiljno.

- Opet, to je najava da će uslova za sneg i to obilan biti na planinama, dok se on nikako ne može pri takvoj sinoptici isključiti ni u nizijama, makar kao pojava. Temperature bi bile znatno ispod proseka i oko 4. aprila bi se kretale od +1 do +6 stepeni Celzijusa, što znači katastrofu za poljoprivredu.

Marko Čubrilo zaključuje da “ostaje da se sačeka još dva do tri dana i da modeli uđu u pouzdan deo simulacija, i ukoliko promena ne bude, to bi mogao biti jedan od najhladnijih početaka aprila u poslednjih nekoliko desetina godina, ali se ipak nada da će do ublažavanja doći”, prenosi Blic.

BONUS VIDEO: U BEOGRADU SE TRENUTNO SMENjUJU ČETIRI GODIŠNjA DOBA: Pogledajte "baba Martu" na delu i sneg i sunce

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO LUDILO SE PRENELO NA ULICE! Hrvati i Albanci nastavili sa skandalima (VIDEO)