MLADIĆ DANAS PUNI 81 GODINU Supruga Bosa za "Novosti" otkriva: Mom Ratku ručni sat za rođendan

S. J. M.

12. 03. 2023. u 12:00

SRPSKI general Ratko Mladić danas 12. marta u zatvoru u Sheveningenu puni 81 godinu. To mu je 12. rođendan, koji dočekuje zatočen u haškom kazamatu. Neće ga proslaviti sam. U poseti mu je supruga Bosa Mladić, koja do sada nije propustila nijedan njegov rođendan da provedu zajedno, osim onaj 2021. godine, kada se zbog korone nije moglo ući u Holandiju.

МЛАДИЋ ДАНАС ПУНИ 81 ГОДИНУ Супруга Боса за Новости открива: Мом Ратку ручни сат за рођендан

Foto: EPA

Kako nam priča Bosa, Ratku su uvek slavili rođendan i on jedva čeka da mu dođu. Ranije su išli i sa decom, a ovaj put je ona sama tamo.

- Donela sam mu ručni sat za poklon. To mu treba, jer mu se stari pokvario - kaže nam Bosa. - Običan je sat, nije neki skupocen. On i ne voli takve, uvek je bio skroman i stalno priča, dok je tamo ne treba mu nikakav luksuz. Ponela sam mu i neku knjigu, koju je Darko spakovao. Uvek mu nosimo knjige da čita. Sada čita jednu o Nevesinjskoj brigadi. Inače, ostalo ima sve što mu treba. Darko je nedavno bio sa decom kod njega i odneo mu stvari, koje su mu potrebne.

Bosa nam kaže da Ratku u ličnim dokumentima piše da je rođen 1942. godine, a da on kaže da mu je majka rekla da ga je rodila 1943. godine. Tako da je dilema da li je godinu dana stariji ili mlađi.

Inače, sa njim je sada tamo u zatvoru jedan Srbin, kojeg su posle 20 godina izdržavanja zatvorske kazne vratili u Sheveningen i on mu pomaže oko hrane, kuva mu, piju kafu zajedno, razgovaraju. Za rođendan su pripremili poseban ručak i tortu, ali nisu hteli da otkriju kakvu, jer hoće i Bosu da iznenade, pa obijica o tome ćute.

Bosa nam priča da je Ratku sada zdravstveno stanje stabilno, a u septembru prošle godine je bio baš kritično:

- Bili su i naši lekari, pregledali ga i sad je hvala Bogu dobro. Promenili su mu terapiju. A tada, on se opraštao od mene. Ubeđivala sam ga da se ne da, da će biti bolje, pričala da će doći naši doktori. Nedelju dana je bio u krevetu, nije mogao da ustane. Srećom oporavio se. Ja sam se plašila, pa je Darko otišao ponovo za 15 dana i on je tad bio u kolicima, kao i kada sam ja došla za mesec dana. Obratila sam se tad pritvorskom doktoru, tražila da se malo kreće, da se bar nešto promeni. Fiziotarapeutkinja je došla da radi sa njim, ali on nije imao snage da ustane. Molila sam ga, hajde za moju ljubav bar pokušaj i on napravi nekoliko koraka. I sad je na nogama, pomalo se kreće, jedino što ne izlazi napolje. Sad ću da utičem na njega da malo izađe, pa ako ne može da se šeta, da bar sedi na klupi i da se nadiše svežeg vazduha.

Mladićeva supruga nam naglašava da je on i fizički i psihički jak čovek i da je zato uspeo da izdrži sve nevolje i nepravde u Hagu:

- Nama je najbitnije da je dobro. On se nikada ne žali. Ima snagu da izdrži sve ovo. Kad mu posle presude nije bilo dobro, odveli su ga u jednu sobu, lekar ga pregleda, a on mu kaže, "doktore nemoj da se brineš, ja ću sve da ih nadživim".

BOSA VEĆA OD HIMALAJA

RATKO i Bosa Mladić su skoro punih 57 godina u braku. Godišnjica im je 24. aprila. Kako nam kaže Bosa i za svaku godišnjicu braka, osim dve koje je sprečila korona, bili su zajedno.

- Mi smo se kratko zabavljali i vrlo brzo venčali. I sad sam mu jednom kazala, "e jesi me odabrao, svaka ti čast. Baš si imao sreću" - priča nam Bosa Mladić. - I priznaje on to. Jednom mi je u Hagu rekao, "ti si za mene veća od Himalaja". U životu sam uvek znala sa njim. Čim ga vidim kad se pojavi na vratima, znala sam kako sa njim treba.

ŠAH SA UNUCIMA

NEDAVNO su sa ocem Darkom i unuci Ratka Mladića išli u Sheveningen da ga posete. Nije ih video nekoliko godina od korone.

- Presrećan je što su bili i što je mogao svo troje da ih zagrli. Igrali su šah. Ovaj mlađi otkako se vratio u Beograd stalno vežba i igra šah na kompjuteru, da sledeći put pobedi dedu. Darko kaže da je baš napredovao. A inače, ne da da mu Ratko popušta, ljuti se, pa igraju ozbiljno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati