FAŠISTI STRELJALI MLADOG UČITELJA: Sada je nađen njegov pištolj (FOTO)

S.BABOVIĆ

31. 01. 2023. u 14:17

MLADOG učitelja Živadina Apostolovića iz sela Bogdanje kod Trstenika, heroja Drugog svetskog rata, streljali su fašisti na današnji dan pre tačno 80 godina. Kako saznajemo, sada je pronađen njegov pištolj.

ФАШИСТИ СТРЕЉАЛИ МЛАДОГ УЧИТЕЉА: Сада је нађен његов пиштољ (ФОТО)

Foto: Biblioteka Jefimija

 Imao je samo 27 godina kada su ga ubili u centru grada. Skromno dete zemljoradnika vodio je neustrašivu borbu protiv okupatora.

U nevelikoj ličnoj imovini koju je sa sobom nosio Apostolović ostao je pištolj, koji je nađen kod porodice Marković u Milutovcu.

- Živadin Apostolović je za vreme Drugog svetskog rata, kao politički komesar partizanske čete Rasinskog odreda, organizovao ilegalni rad protiv nemačkog okupatora i krio se u porodičnim domaćinstvima u Bogdanju, Mijajlovcu, Poljni, Milutovcu, Velikoj Drenovi i Trsteniku - kaže za „Novosti“ istoričarka Jelena Vukćević. - Kod njih je krio i svoje ilegalno oružje. Nakon njegovog streljanja, pištolj marke „Browing" ostaje skriven kod porodice Radomira Markovića u Milutovcu. Radomir je čuvao pištolj skriven do kraja Drugog svetskog rata, a nakon rata je, u uspomenu na Apostolovića, registrovao pištolj i sačuvao kao deo porodičnog nasleđa.

Narodni univerzitet u Trsteniku otkupio je nedavno taj pištolj, koji će biti izložen u okviru Muzejske zbirke ove ustanove, gde se čuvaju i knjige o znamenitim zapadnomoravskim borcima. Među njima posebno mesto zauzima i hrabri učitelj o kome se danas slabo govori, a još manje zna.

Prema dostupnim biografskim podacima u Biblioteci „Jefimija“ u Trsteniku, Apostolović je osnovnu školu je završio u Bogdanju, Gimnaziju u Kruševcu, a Učiteljsku školu u Jagodini. Još kao srednjoškolac, a kasnije i kao učitelj, pridružuje se omladinskom komunističkom pokretu i u Bogdanju osniva Nabavno-prodajnu zadrugu sa više od 70 članova. Po odsluženju vojnog roka u Školi rezervnih oficira u Goraždu, gde dobija čin rezervnog potporučnika, radi kao učitelj u rodnom selu. -Te 1938. godine, kada je kao rezervni potporučnik došao kući i postavljen za učitelja u Bogdanju, zadesila ga je teška nesreća - beleži Stanoje Bzenić u listu „Informacije“ 1964. godine. - Njegov mlađi brat Apostol, koga su zvali Ciga, tek što je diplomirao za učitelja, razboleo se od galopirajuće tuberkuloze i umro.

I pored porodične, ali i nacionalne tragedije po okupaciji, Živadin nastavlja borbu. Organizuje otporaše za bitku na Popini 13. oktobra 1941, a nešto ranije, 20. septembra, upad levačke partizanske čete u Trstenik, koji je podrazumevao i razoružavanje žandarma i finansa, paljenje arhive i uzimanje novca iz pošte.

- Nemci su sutradan blokirali Trstenik - istražuje Ljubovije Bajić u knjizi „Školstvo u trsteničkom kraju 1813-1983“. - Kada tom prilikom nisu uhvatili Apostolovića, zapalili su kuću njegovog oca i streljali pet simpatizera. Živadin je nastavio sa ilegalnim radom, organizovao prikupljanje oružja i municije, hrane i odeće i obuće za partizane. Činio je to sve do 20. juna 1942. godine, kada je od strane fašista uhvaćen u Velikoj Drenovi i odveden u kruševački zatvor. Svirepo mučen, dušmanski zlostavljan, ostao je tu pet meseci.

Sloboda nije dugo potrajala. Krajem januara 1943. godine uspeo je da dođe do kuće očevog komšije u Trsteniku Svetomira Tomića. Nemci su ga uhvatili, pretukli i zverski likvidirali u centru grada. Spomen-obeležje nalazi se na mestu njegovog ubistva.

ŠKOLA NOSI NjEGOVO IME

DANAS jedna osnovna škola i jedna ulica u Trsteniku nose ime Živadina Apostolovića. Škola ima oko 600 đaka i simbolično, izdvojeno odeljenje u Bogdanju, rodnom selu junačkog učitelja čije ime nosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri