DRAŽA SAD ISPITUJE DRUGE SVETOVE: In memoriam - Iznenada nas je napustio kolega Dragoslav Marković

V. N.

30. 01. 2023. u 21:26

NAŠ dragi kolega Dragoslav Marković, za sve nas koji smo sa njim radili i voleli ga, jednostavno, naš Draža, napustio nas je, iznenada, u 71. godini. Bio je dugogodišnji novinar, dopisnik i urednik Tanjuga, "Borbe", "Večernjih novosti", i brojnih izdanja našeg lista.

ДРАЖА САД ИСПИТУЈЕ ДРУГЕ СВЕТОВЕ: In memoriam - Изненада нас је напустио колега Драгослав Марковић

Foto P. Mitić

Od 1989. do 1991. godine bio je zamenik direktora Međunarodnog pres-centra Tanjuga. Bio je osnivač i prvi urednik internet sajta lista "Borba" 1998. godine.

Posebno mesto u njegovoj karijeri i njegovom srcu, međutim, zauzimala je Rumunija, zemlja u kojoj je dva puta, osamdesetih i ponovo početkom devedesetih godina prošlog veka, bio dopisnik. Radio je za nekoliko redakcija iz Srbije, kao i Rojters. Rumunijom je nastavio da se bavi i po povratku u domovinu, pa smo ga od milja zvali i Draža Rumun. Govorio je tečno jezik ove zemlje sa kojom, kako je isticao, "Srbija nikada nije ratovala".

Draža je bio, kako mu i ime govori, drag i vredan kolega. Bio je jedan od najobrazovanijih novinara našeg lista. Školovao se i usavršavao u Beogradu, Sofiji i Bukureštu. Završio je Fakultet političkih nauka i apsolvirao prava.

Tečno je, uz rumunski, govorio ruski, bugarski, engleski jezik, služio se francuskim i mađarskim.

Oni koji su ga bolje poznavali, znali su da ga život nije mazio. Za sve ostale, Draža je delovao kao da nema nikakvih briga. Vedar, raspoložen, izuzetno radoznao, živeo je za svoj posao i svoju porodicu, kćerku Kseniju, takođe jedno vreme dragu koleginicu u "Novostima", sina Aleksandra, unuke Helenu i Uroša, i svoju životnu saputnicu, predanu novinarku Radio Beograda, Nevenku. Draža je preminuo samo šest meseci posle njegove drage Nevenke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)