MNOGO JE LEPA NAŠA SRBIJA: Prva ekskurzija jedina dva đaka iz Donjeg Levića kod Brusa

G. Ćirović

09. 12. 2022. u 12:33

JEDINA dva đaka isturenog odeljenja Osnovne škole "Vuk Karadžić" u selu Donje Leviće, četrdesetak kilometara od Brusa, učenik četvrtog razreda Veljko Vukojčić i prvak Jovan Pantić, minulog vikenda boravili su u Vrnjačkoj Banji.

МНОГО ЈЕ ЛЕПА НАША СРБИЈА: Прва екскурзија једина два ђака из Доњег Левића код Бруса

Foto S. Udovičić

Dečacima je to ujedno bio prvi zajednički odlazak na školsku ekskurziju. Štaviše, za četiri godine školovanja Veljko nijednom nije bio na ekskurziji, a posle mlađeg Jovana ovo istureno odeljenje će, po svemu sudeći, biti zatvoreno jer u selu sa ukupno 51 stanovnikom već sedam godina nije rođeno nijedno dete... Kad Veljko pođe u peti razred i nastavi školovanje u matičnoj školi, onu četvorogodišnju u Donjem Leviću čuvaće još dve godine Jovan. Sam... A, posle će ova obrazovna ustanova kao i u mnogim planinskim selima Srbije zatvoriti vrata...

Ali, od prošlog petka do nedelje dvojica dečaka zaista su uživala. Tokom boravka imali su priliku da se detaljno upoznaju sa Vrnjačkom Banjom i da kući odu prepuni lepih utisaka i uspomena.

- Zauvek ćemo pamtiti ovaj vikend i putovanje. Mnogo je lepa naša Srbija. Usput smo svašta videli, a i u Vrnjačkoj Banji mnogo toga. Najviše su mi se dopali bazen u termama, Hram Živonosnog Istočnika Presvete Bogorodice, kao i fantastičan pogled s vidikovca na Crkvenom brdu - kaže četvrtak Veljko Vukojčić.

Foto S. Udovičić

Kod Vrapca Veljko Vukojičić, Jovan Pantić i učiteljica Marija Ivezić

Uz dečje igralište kakvo nema u svom selu i okolini, na njegovog jedinog školskog druga, sedmogodišnjeg Jovana Pantića, najjači utisak ostavio je budući panoramski točak.

- Voleo bih ponovo da dođem i provozam se na "panorami". Kada bude proradila - dečački iskreno poželeo je Jovan.

Nezaboravan vikend u Vrnjačkoj Banji dečaci su dobili ponajviše zahvaljujući preduzimljivoj predsednici Mesne zajednice Vesni Pantić. Ona je, prateći na društvenim mrežama ponude, sadržaje i programe Vrnjačke Banje, kontaktirala sa predsednikom Opštine Bobanom Đurovićem. Zamolila ga je da ovim dečacima pruži mogućnost da, poput većine svojih vršnjaka, uvide čari đačke ekskurzije, izađu iz svakodnevice malog mesta i upoznaju Vrnjačku Banju o kojoj toliko toga slušaju, a nisu imali priliku da je posete.

Foto S. Udovičić

Veljko Vukojičić i Jovan Pantić

- Prijatno sam se iznenadila da je neko odgovorio na moje poruke upućene putem društvenih mreža, a bila sam presrećna kada sam dobila pozitivan odgovor. Radost u očima ove dece najbolje govori o veličini ovog gesta. Neizmerno sam zahvalna i Opštini Vrnjačka Banja i predsedniku Đuroviću - kaže Vesna Pantić.

 

VREMENOM POSTAJEMO KAO PORODICA

U VRNjAČKOJ Banji dečaci su boravili u pratnji svoje učiteljice Marije Ivezić koja svakodnevno iz Brusa putuje u Donje Leviće.

- Rad sa decom me ispunjava i oplemenjuje, a ljubav i povratna informacija koja dolazi od njih su nešto što čini da i to putovanje, od Brusa do škole i nazad, bude u drugom planu - kaže Ivezićeva. - Situacija poput ove, kada škola ima malo učenika, daje mi kao učiteljici priliku da se više posvetim svakom detetu. Ujedno, vremenom se stvara i bliskost, tako da smo jedni druge počeli da doživljavamo kao članove porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg