BASTA SA LIJEM: Potrebno osnažiti saradnju Srbije i Južne Koreje, sledeće godine u foku su su žene

Novosti online

01. 12. 2022. u 16:19

MINISTAR privrede Rade Basta i ambasador Republike Koreje u Beogradu Đeung Li razgovarali su danas o prijateljskim odnosima dve zemlje, industrijskim zonama i unapređenju ekonomske saradnje.

БАСТА СА ЛИЈЕМ: Потребно оснажити сарадњу Србије и Јужне Кореје, следеће године у фоку су су жене

Foto Ministarstvo privrede

Basta je u razgovoru rekao da je potrebno osnažiti saradnju kroz zajedničke projekte u oblasti prehrambene industrije, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, e – mobilnosti, kao i u oblasti digitalne transformacije.

-Treba da približimo naša dva naroda kroz veću ekonomsku saradnju, turističke potencijale i ugostiteljstvo. Želimo da više korejskih kompanija ulaže u Srbiju, da naši građani rado odlaze u korejske restorane i da se na taj način upoznaju sa vašom kulturom. Ovo će doprineti ubrzanom zbližavanju. Takođe, moj dugoročni cilj je da osnažimo žene i majke u preduzetništvu kroz našu akciju ŽENE SU ZAKON. Sledeća godina biće godina žena, čija energija, istrajnost i vedar duh mogu da naprave zaokret u privredi koja će biti suočena sa brojnim izazovima, poručio je Basta.

Ministar je naveo da ceni investicije korejskih kompanija u Srbiji poput Jure, koja je do sada otvorila četiri fabrike, kompanije Kyungshin Cable Europe d.o.o iz Smederevske Palanke i LS Group iz Zrenjanina, jer je to samo još jedan dokaz da je Srbija poželjna investiciona lokacija.

Foto Ministarstvo privrede

Osvrnuo se i na uspešnu organizaciju nedavno održanog Trećeg investicionog foruma „Koreja – Zapadni Balkan“ te dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se olakša administrativni pristup korejskim kompanijama našoj zemlji.

-Cilj je da kada neka korejska kompanija želi da investira, to može da učini u najkraćem mogućem roku. Ne želimo da gubimo vreme jer vreme je novac i moramo da razvijamo našu privrednu saradnju, istakao je Basta.

Ambasador Đeung Li složio se da je potrebno uvećati trgovinsku saradnju dve zemlje jer Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu što je uočljivo u IT sektoru.

Očekuje nas teška ekonomska situacija naredne godine ali to ne znači da treba da posustanemo, saglasili su se sagovornici.

Ambasador se zahvalio Basti na uveravanju da će pomoći korejskim kompanijama koje žele da ulažu u Srbiju i posebno je istakao odličnu saradnju po pitanju elektronske uprave kojom je ubrzan proces ulaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH HOTELA U HURGADI: Hotel Continental 5* je nadaleko čuven po usluzi i kvalitetu, proverite zašto