ADVOKATU KAZNA ZBOG CICERONA: Strukovna komora zabrinuta zbog uvođenja verbalnog delikta u sudnicama

V. C. S.

03. 12. 2022. u 10:22

DVOJE advokata, jedan pred Osnovnim sudom u Somboru, a drugi pred Višim sudom u Novom Sadu, Odeljenje za borbu protiv korupcije, kažnjeno je sa po 100.000 dinara zbog pismenih obraćanja sudu.

АДВОКАТУ КАЗНА ЗБОГ ЦИЦЕРОНА: Струковна комора забринута због увођења вербалног деликта у судницама

Foto: Darko Dozet

- Koleginica u Somboru kažnjena je jer se, navodno, u podnesku "uvredljivo" izjasnila o radu suda. Drugi slučaj desio se članu naše komore, koji je kažnjen u Novom Sadu jer je u odgovoru na optužnicu pred antikorupcijskim odeljenjem citirao Cicerona. Sudija je ocenila da je uvredio tužioca - objašnjava za "Novosti" Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda.

Komora se i oglasila izražavajući zabrinutost zato što je, kako kažu, "primećeno da sudovi počinju da kažnjavaju advokate za slobodno izraženo mišljenje u postupcima zastupanja pred sudovima, što liči na ponovno uvođenje verbalnog delikta".

- Nismo za to da bilo koji advokat vređa sud, ali zna se šta je vređanje suda, a šta pokušaj disciplinovanja advokata. Ispada da ne smete da izrazite svoje mišljenje u postupku, jer rizikujete da se ono sudu ne svidi i da vas kazni. S ovim slučajem upoznali smo Vrhovni kasacioni sud i Ministarstvo pravde - kaže Bulatović.

Ciceron u "spornom" citatu, između ostalog, kaže da je korisno da u državi bude mnogo tužilaca da bi se strahom obuzdala smelost zločinaca, ali "samo dotle dok od tužilaca nismo izvrgnuti ruglu":

- Ako bi psi lajali danju, kada neko dođe da pozdravi bogove, smatram da bi im prebili noge zato što su nasrtljivi i onda kada nema nikakve sumnje. Slično je i sa tužiocima. Neki od njih su guske koje jedino gaču, a ne mogu ujedati.

Očigledno je baš ovaj deo uvredio tužioca i zasmetao sudu.

Jasmina Milutinović, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da zakoni o parničnom i krivičnom postupku omogućavaju sudu da izreknu kazne braniocima ako ocene da su ovi zloupotrebili procesna ovlašćenja ili vređali sud ili stranke.

- Međutim, sudovi moraju biti oprezni kada procenjuju uvrede. Evropski sud za ljudska prava ističe da su granice slobode izražavanja advokata šire kada su sporne izjave usmerene na zaštitu prava stranke i kada su zasnovane na činjenicama predmeta. Novčane kazne mogu da izazovu tzv. čiling efekat po advokatsku profesiju i deluju obeshrabrujuće - kaže Milutinović.

BESMISLENO NAKLAPANjE VEŠTAKA

SLUČAJ "Čeferin protiv Slovenije" sličan je "slučaju Ciceron". U Ljubljani je branilac novčano kažnjen jer je naveo da je iskaz veštaka "besmisleno naklapanje (baljezganje)". Sud u Strazburu zaključuje da je njegovo kažnjavanje nesrazmerno potrebi zaštite autoriteta sudstva i šteti slobodi izražavanja advokata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije