OZRAČIO SE REMONTUJUĆI TENKOVE SA KiM: Advokat Anđelo Fjore Tartalja za „Novosti“, o sudbini italijanskog vojnika i posledicama NATO agresije

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

27. 11. 2022. u 10:52

ĐUZEPE Tripoli, italijanski vojnik, vodnik starije klase, nije bio u misiji na Kosovu i Metohiji nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, a oboleo je od posledica osiromašenog uranijuma.

ОЗРАЧИО СЕ РЕМОНТУЈУЋИ ТЕНКОВЕ СА КиМ: Адвокат Анђело Фјоре Тартаља за „Новости“, о судбини италијанског војника и последицама НАТО агресије

Foto I. Radulović

Otpušten je iz vojske kada je imao samo 20 godina nakon što mu je dijagnostifikovan tumor nastao od posledica dejstva ovog radioaktivnog materijala korišćenog u napadima zapadne vojne alijanse na vašu zemlju. Otrov je, ispostaviće se stigao u Italiju na tenkovima i vozilima koja su vraćena iz misije sa KiM.

Otkriva ovo, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", advokat Anđelo Fjore Tartalja koji godinama vodi bitku sa italijanskim pravosuđem kako bi se saznala istina o stravičnim posledicama NATO agresije te 1999. Prema rečima advokata Tartalje koji je u više navrata boravio u našoj zemlji i istraživao sa srpskim kolegama šta se zaista dešavalo posle bombardovanja, Tripoli, rođen u gradu Mazara del Valo na Siciliji 1980, počeo je vojničku karijeru kada je postao punoletan, u Livornu u brigadi "Folgore":

Foto Privatna arhiva

Advokat Tartalja i Tripoli

- Bavio se logistikom puka odakle su vojnici sa vojnim vozilima i materijalom otišli u misiju na Kosovo. Posle najviše šest meseci vozila su vraćana u bazu zato što su, ili imala tehničkih problema, ili je bilo takvo pravilo o zameni sa drugim. Trebalo ih je sređivati, rasklapati, na nekima demontirati oklope. Kada su stigla prva vozila u luku u Livorno Đuzepe je dobio zadatak da se bavi upravo tim poslom i to je radio na tenkovima godinu i po, krajem 1999, 2000. i početkom 2001. Radio je i na čišćenju poligona gde su bila smeštena vozila.

Tih godina, prenosi Tartalja Tripolijeve reči, nije se još slutilo šta se događa sa vojnicima iz sastava KFOR koji su bili u misiji na Kosovu. Nije, kako kaže, na Apeninskom poluostrvu postojala reč osiromašeni uranijum.

"Radio se bez ikakve zaštite, ne znam da li se na visokom hijerarhijskom nivou znalo za to, ali mi vojnici nismo mogli znati ništa o tome".

Tokom 2001. počinju i prvi problemi sa zdravljem - čudan umor, plikovi i svrab na telu. Započeo je Đuzepe, koji danas živi u Bergamu, sa ispitivanjima i u avgustu te iste godine dijagnostifikovan mu je tumor - limfoma hodgkin.

 

Svedočio je Đuzepe našem sagovorniku kako je saznao za strašnu istinu:

"U tom momentu Ministarstvo odbrane Italije me otpušta sa posla, imao sam 20 godina i počele su da se pojavljuju prve vesti o tipologiji obolelih iz misija sa bombardovanog područja i sumnji na uzročnik. Operisan mi je tumor na grlu i tumoralni čvorovi na tiroidi, potom sam bio podvrgnut hemioterapiiji, potom i radioterapiji. Urađena je analiza operisane materije u laboratoriji i tada su pronađene čestice osiramašenog uranijuma 238, u grlu i sredini grudi... u krvi je nađena velika količina teških metala".

Borba za istinu i odštetu ovog mladog vojnika, žrtve osiromašenog uranijuma trajala je punih 16 godina. Advokata Tartalja je "pobedio" sve žalbe Ministarstva Odbrane Italije koje nije oprihvatalo uzroke obolenja i pored svih ekspertiza. Borbu su zajedno dobili lane, Bitku za Đuzepea, uz još 300 procesa, koliko je za 20 godina vodio u borbi za žrtve osiromašenog uranijuma.

Foto: D. Z.

Italijansko Ministarstvo konačno je priznalo uzroke oboljenja Tripolija.

- Morali su da priznaju na kraju šta je razlog oboljenja, ali u dokumentima se nikada ne piše osiromašeni uranijum već "oboljenje od posebnih faktora rizika". Dobio sam penziju i određenu sumu odštete - prenosi nam Tartalja Đuzepeove reči. - Ništa nisam smeo da radim punih pet godina, lekari su mi savetovali da ne obavljam bilo kakvu fizičku aktivnost... Oženio sam se i imam dvoje dece, ja sam imao sreće da sam mogao da postanem otac, a mnogi su osim što su žrtve teške bolesti postali sterilni. I danas se lečim od onoga što su posledice osnovnog oboljenja.

BOMBE ZAGADILE I JADRAN

Američki bombarderi A-10 zasipali su tepisima projektila, zabranjenih svim međunardonim konvencijama tokom 1999 SRJ. Kada nisu uspevali da otkače bombe iz raznih razloga bacali su ih u italijanski deo Jadranskog mora. Danas, više od dve decenije kasnije, šira javnost na Apeninima, polako, ali sigurno saznaje da te su bombe sa osiromašenim uranijumom koji je zagadile, kako vodu tako i živi svet u moru.

 

TIK UZ PROJEKTILE

SVEDOČIO je Tripoli advokatu Tartalji i kako je jedan njegov prijatelj, koji je je dobio bitku na sudu posle mnogo godina, bio na nosačima u Jadransom moru:

"Čitao sam njegova i dokumenta Vojne mornarice Italije i video da su oni koji su bili u toj operaciji na moru, kada su se NATO avioni oslobađali projektila, bili na udaljenosti od stotinak metara od mesta izbacivanja bombi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas