ŠTA JE JEFTINIJE DIZEL ILI STRUJA: Italijani izračunali troškove goriva za vozila

Novosti online

01. 11. 2022. u 18:44

PUNjENjE baterije električnog automobila u Italiji biće 161 odsto skuplje nego pre godinu dana zbog poskupljenja električne energije, izračunali su italijanski stručnjaci.

ШТА ЈЕ ЈЕФТИНИЈЕ ДИЗЕЛ ИЛИ СТРУЈА: Италијани израчунали трошкове горива за возила

Foto: AP

Prema njihovoj računici, sada će vožnja dizel automobilom biti jeftinija nego automobilom na struju.

-Zbog rastućih cena energije, u nekim slučajevima, punjenje električnog automobila sada je skuplje nego tradicionalnog automobila. Ukoliko se električni automobili ne pune kod kuće, već na stanicama sa brzim punjačima, ta cena će biti još veća, navode stručnjaci na sajtu facile.it, jedne od vodećih italijanskih organizacija za procene osiguranja, energije, interneta, automobila, prenose mediji u Italiji.

Italijanski stručnjaci procenjuju kako je pre poskupljenja, punjenje baterije električnog automobila bilo za 50 do 70 odsto jeftinije nego trošak goriva kod benzinaca ili dizelaša za istu pređenu kilometražu. Međutim, sada je puna baterija „ekološkog“ vozila skuplja nego pun rezervoar goriva.

Italijani su izračunali trošak struje ili goriva za 1.000 pređenih kilometara po segmentima, odnosno veličini automobila. Prema toj računici, samo za najveće automobile, koji pripadaju D segmentu, vožnja na struju je isplativa.

B segment (kompaktni gradski automobili)/trošak goriva za 1.000 kilometara

Benzinac - 83 evra

Dizelaš - 71 evro

Električni - 85 evra

C segment (automobili srednje veličine, „golf“ klasa)/trošak goriva za 1.000 kilometara

Benzinac - 88 evra

Dizelaš - 77 evra

Električni - 80 evra

D segment (veći automobili, limuzine)/trošak goriva za 1.000 kilometara

Benzinac - 124 evra

Dizelaš - 108 evra

Električni - 99 evra

Prema podacima italijanske Regulatorne agencije za energiju, mreže i okolinu (ARERA), u trećem tromesečju 2022. godine, takozvana jedinstvena nacionalna cena struje skočila je enormno u odnosu na prvo tromesečje, a gotovo se učetvorostručila u odnosu na početak 2020. godine, pa su uvedene posebne mere kako bi se sprečio enorman rast cena. Prosečna italijanska porodica tako će ove godine platiti oko 1.322 evra godišnje za struju, u poređenju sa 632 evra prošle godine.

Cena struje zabeležila je posebno veliki rast prošlog meseca, kada je porasla 122,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi Nacionalna unija potrošača.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)