"NOVOSTI" SAZNAJU: Posle incidenta u Tehničkoj školi u Trsteniku – Profesorka dala izjavu u trsteničkoj policiji (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

24. 11. 2022. u 17:40

PO predmetu formiranom u Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu o teškom incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku, već se postupa, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: После инцидента у Техничкој школи у Трстенику – Професорка дала изјаву у трстеничкој полицији (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

Kako smo objavili juče, stigao je izveštaj Policijske stanice Trstenik i sinoć je, prema poslednjim saznanjima "Novosti",  oštećena,  profesorka Marija Stevanović, pozvana da se izjasni o događaju.

Incident u učionici u kome je profesorka bila žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja praktično je potpuno rekonstruisan.

-Đaci I.K. (17), N.Ž. (17) i M.M. (18) zakasnili su za čas, što im nije bio prvi put. Kako se vidi na snimku, koji će biti uvršten u dokazni materijal, pre nego što je N.Ž. izmakao stolicu profesorka mu je sugerisala kroz pitanje da nije pristojno nekome stajati iza leđa  -navodi izvor “Novosti”. - Potom je N.Ž., izmakao stolicu, dok su I.K. i M.M. snimali događaj. Tačnije, incident je 24 sata bio na Instagram storiju, gde je prethodno bio uživo prenošen. Kasnije je i deljen preko vibera.

Na tužiocu za maloletnike je odluka o eventualnom pokretanju “prethodnog postupka” (poput predistražnog u slučaju punoletne osobe). Ukoliko se krene u postupanje, moguća su dva scenarija: primena vaspitnih naloga, koji je više edukativno sredstvo, bez pokretanja krivičnog postupka, ili pokretanje “pripremnog postupka” sudiji za maloletnike (slično suđenju punoletniku), što može povući i krivične sankcije. Nezavisno od tužilačkog postupanja, odvija se vaspitno-disciplinskih postupak.

Poslednja nezvanična informacija iz izvora bliskih školi je da roditelj jednog od učenika, za koga je Veće juče predložilo meru isključenja, razmišlja da tuži školu. Zvanične tužbe, međutim, još nema. “Novostima” je u Osnovnom sudu u Trsteniku potvrđeno da ona nije zavedena u ovoj ustanovi, što nam je predočeno i u Privrednom sudu u Kraljevu.

Sagovornici "Novosti" u školskom kolektivu, koji je jednoglasno podržao koleginicu, ne isključuju mogućnost da do tužbe dođe, ukoliko se usvoji predlog o isključenju. To bi onda, smatraju, bio treći pokušaj da se spreči okončanje vaspitno-disciplinskog postupka.

Prvo je, kako su “Novosti” otkrile, otac N.Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, priložio medicinsko mišljenje o psihičkim tegobama svog sina, što je bila tema pretposlednje sednice Nastavničkog veća. Potom je juče, kako su “Novosti” saznale, uoči zasedanja poslednje sednice, obavestio školu da ne može da prisustvuje zasedanju disciplinske komisije, jer mora da bude u bolnici.

Nastavničko veće je na kraju jednoglasno predložilo da se osim N.Ž. (17), iz škole isključi i M.M. (18), dok se I.K. (17) dan ranije ispisao iz škole i time objektivno preduhitrio konkretne sankcije. U Pravilniku o vaspitno disciplinskoj i materijalnog odgovornosti učenika stoji da je, “ukoliko se u toku trajanja postupka, učenik ispiše iz škole, škola u obavezi da u prevodnicu unese napomenu da je protiv tog đaka pokrenut postupak”.

Konačno rešenje o ishodu postupka daje direktor škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)