BAHATE ĐAKE IZ TRSTENIKA OČEKUJU OŠTRE KAZNE: Izmakli profesorki stolicu - Jedan pred isključenjem, dvojici kec iz vladanja?

Sofija Babović

20. 11. 2022. u 07:30 >> 07:33

ODLUKA o sudbini N. Ž. (17), M. M. (18) i I. K.(17), učenika trećeg razreda Tehničke škole u Trsteniku, koji su u učionici maltretirali profesorku engleskog jezika M. S.(44), Nastavničko veće trebalo bi da donese sutra, potvrđeno je "Novostima".

БАХАТЕ ЂАКЕ ИЗ ТРСТЕНИКА ОЧЕКУЈУ ОШТРЕ КАЗНЕ: Измакли професорки столицу - Један пред искључењем, двојици кец из владања?

Foto: Printskrin

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, kako nam je rečeno, moći će da se izjasni o slučaju nakon razmatranja policijskog izveštaja o samom događaju.

U praksi, ovo tužilaštvo koje se bavi složenom problematikom nasilja među maloletnicima, može odlučiti o pokretanju "prethodnog postupka" (poput predistražnog u slučaju punoletnog lica), a ukoliko se krene u postupanje, moguća su dva scenarija. Prvi je primena vaspitnih naloga, koje Zakon o maloletničkoj delinkvenciji prepoznaje više kao edukativno sredstvo. A drugi, pokretanje "pripremnog postupka", za sobom može da povuče i krivične sankcije.

I odlučivanje o blažim merama, odnosno primeni vaspitnih naloga, zavisi od mnogih faktora i postojanja zakonskih uslova,što važi i za dalje eventualno postupanje sudije, odnosno Veća za maloletnike pri Višem sudu. Među profesorima u Tehničkoj školi, za sada nezvanično, govori se o isključenju u jednom slučaju, odnosno jedinicama iz vladanja u ostala dva slučaja.

- Pisanim putem škola je obavestila roditelje đaka o incidentu i potrebi da se njihova deca izjasne o celom događaju, dok se jedan roditelj nije odazvao - navodi Milan Glidžić, direktor Tehničke škole, koji je više puta podvukao da je škola odmah obavestila Više javno tužilaštvo, Centar za socijalni rad, svoj Tim za zaštitu od nasilja.

Poruke podrške na adresu profesorke, koja je u učionici doživela nezapamćeno nasilje, još stižu.

- Ovaj vid ponašanja smatramo štetnim i neprihvatljivim, sa stanovišta naše struke i vrednosti koje socijalna zaštita promoviše - objavio je kolektiv Centra za socijalni rad u Trsteniku.

- Zadatak društva kao celine je da učini sve neophodne mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih situacija. Puna podrška svim prosvetnim radnicima, a posebno profesorki, koja je doživela neprijatnost od svojih učenika.

Foto Fejsbuk

Među mnogobrojnim kolektivima koji su se javili da podrže profesorku je i Akademija strukovnih studija Šumadija, Odsek Trstenik.

- Iskreno se nadamo da će svi imati dovoljno snage i samopoštovanja da počinioce nasilnog dela adekvatno sankconišu - navode u saopštenju.

- Povučena je crvena linija, preko koje ne smemo da pređemo.

Da stvar bude još gora, u trenutku dok se u učionici odigravao incident, sin profesorke bio je na nastavi u učionici prekoputa. Celo njegovo odeljenje je vidno uznemireno zbog toga šta je proživela majka njihovog dobrog druga.

- Snimak je video i moj sin, celo njegovo odeljenje bilo je uznemirano - ispričala je za "Novosti" profesorka M. S.

SNIMCI INCIDENTA SO NA RANU

PROFESORKA M. S. kaže za "Novosti" da su je dodatno uznemirili snimci incidenta, koji se emituju u medijima.Vraćaju je, dodaje, na celu situaciju, koju treba da prebrodi. Stručnjaci navode za "Novosti" da u slučajevima digitalnog, kao i svakog drugog nasilja, žrtve gube osećaj dostojanstva.

- Viralnost ovakvih sadržaja dodatno doprinosi gubitku sigurnosti kod osoba koje su pretrpele neki vid nasilja i doprinosi produženju trajanja njegovog efekta, jer žrtva nema kontrolu nad sadržajem koji je u javnosti - predočava za "Novosti" aktivistkinja Andrijana Kocić, koja godinama istražuje problematiku digitalnog nasilja.

NA DVE MREŽE

KAKO su "Novosti" objavile, u incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi, N. Ž (17) je izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M. M. (18) i I. K. (17) su događaj snimali mobilnim telefonima, odnosno uživo je prenošen na instagram-storiju u jednom, a viber-porukama deljen snimak u drugom slučaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (19)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju