NA KONJU KROZ PEŠČARU: Beograđanka Ivana Meklvejn pre dve decenije došla u Devojački bunar i napravila oazu za sebe i svoje ljubimce (FOTO)

Jelena J. Baljak

13. 11. 2022. u 12:11

BEOGRAĐANKA Ivana Meklvejn obišla je dobar deo sveta. Živela je u Iraku, Dubaiju, Abu Dabiju i Velikoj Britaniji, ali je posle višegodišnjeg lutanja po pustinjskim predelima Bliskog i Srednjeg istoka svoj mir pronašla u tzv. evropskoj Sahari - u Deliblatskoj peščari.

НА КОЊУ КРОЗ ПЕШЧАРУ: Београђанка Ивана Меклвејн пре две деценије дошла у Девојачки бунар и направила оазу за себе и своје љубимце (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

Pre skoro dve decenije, kada život na selu i u prirodnom ambijentu nije bio popularan kao sada, ona je otkrila Devojački bunar, izletište u južnobanatskoj opštini Alibunar, i tu oformila svoje imanje. Objekat stare, propale kafane, koja je devedesetih godina prošlog veka nadaleko bila čuvena po kockanju, najpre je pretvorila u oazu za sebe i svoje konje, a pre tri godine je taj ambijent počela da deli i sa sve brojnijim posetiocima.

- Meštani i gosti nas nazivaju ergelom, iako je ovo, zapravo, mala štala sa, trenutno, sedam konja, koji tu ne borave istovremeno. Ipak, taj naziv se odomaćio zato što jedini u Devojačkom bunaru imamo školu jahanja i turistima nudimo jedinstveno jahanje kroz prirodu - ističe Ivana Meklvejn, inače licencirani trener konjičkih sportova.

Celo imanje posvećeno je upravo konjima, koji su njena pasija još od 13. godine.

- Jahanje me je zainteresovalo kada sam se sa porodicom preselila u Irak. Tamo sam dobila konja arapske rase, koji se zvao Karaban, a svog prvog konja kupila sam 1995. godine. Od tada konstantno imam barem jedno grlo na svoje ime. Za novac koji sam dosad uložila u ove životinje mogla sam da kupim 6-7 stanova u Beogradu, ali ne žalim. Ovo je više od ljubavi - objašnjava nam Ivana, koja u Devojački bunar uglavnom dolazi vikendom.

Ovde se nalaze štala, dvorište, bazen i poligon za jahanje. O konjima svakodnevno brine Ivanin nekadašnji učenik Aleksandar Simić (25) iz Bora, koji je proletos, bez mnogo dvoumljenja, zamenio rodni grad za ovu riznicu zdravog vazduha i neponovljive prirode.

- Deliblatska peščara zaista pruža neverovatna iskustva, naročito za konjički sport. Tereni su izuzetni, jer je svuda pesak. Konjima odgovara to mekano tlo. I gosti kažu da im je poseban doživljaj kada jašu po neutabanim peskovitim stazama, koje krivudaju kroz gustu šumu. Taj spoj zaista treba doživeti - naglašava Aleksandar, takođe licencirani trener konjičkog sporta.

Upravo zbog njihove stručnosti ovde osim turista dolaze i deca koja se bave konjičkim sportovima. Oni tu imaju priliku da, uz časove jahanja, nauče i kako se konji neguju i koje su njihove potrebe, kao i da ih svakog jutra prošetaju kroz jedinstvene predele Devojačkog bunara, jer je konjima svakodnevno kretanje neophodno.

DOKTOR I PREGOVARAČ

IVANA Meklvejn je ćerka nekadašnjeg ministra građevinarstva i uglednog inženjera mostova Dejana Kovačevića, na čija dela je izuzetno ponosna (most Gazela, most na Krku, obnova starog mosta u Mostaru, brana na Đerdapu). Završila je tri fakulteta - Medicinski fakultet, Policijsku akademiju i Akademiju za konjičkog trenera u Londonu. Zaposlena je u Upravi granične policije kao inspektor, a članica je i specijalizovanog pregovaračkog tima MUP. Upečatljivo prezime "duguje" bivšem suprugu, Škotu.

STAZE ZA SVAKOGA

GOSTI mogu da izaberu neku od tri staze za šetnju na konjima. Najkraća staza ima oko kilometar i namenjena je deci i onima koji prvi put jašu. Druga staza je dugačka 3,5 kilometara. Te ture vodi Aleksandar, držeći konje na povocu. Najduža staza ima 5,5 kilometara i namenjena je iskusnim avanturistima, koji mogu samostalno da jašu u društvu Aleksandra i njegovog konja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)