NJEGOV MURAL KRASI VRŠAČKI STADION: Saša 1999. izbegao linč na Kosovu, a 2020. izgubio bitku sa opakom bolešću

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 11. 2022. u 18:29

OD kada je pre godinu dana na ulazu u Gradski stadion u Vršcu osvanuo mural posvećen Saši Tešiću – Teši (1969-2020), mnogi Vrščani, koji ne prate sport, pitaju se ko je bio čovek pored čijeg lika svakodnevno prolaze.

ЊЕГОВ МУРАЛ КРАСИ ВРШАЧКИ СТАДИОН: Саша 1999. избегао линч на Косову, a 2020. изгубио битку са опаком болешћу

Foto: Printskrin Facebook

Reč je o bivšem fudbaleru i istaknutom sportskom radniku i pedagogu, koji je svojim znanjem i zalaganjem dao veliki doprinos razvoju vršačkog fudbala, a naročito OFK „Vršca“, inače prvog fudbalskog kluba u istoriji tog južnobanatskog grada koji se plasirao u Prvu ligu Srbije.

Tešić je bio rođeni Beograđanin, ali je svoju fudbalsku karijeru započeo upravo u Vršcu, u mlađim kategorijama tadašnjeg FK „Radnički“. Sa 17 godina je postao njihov prvotimac, nakon čega je prešao u FK „Vršac“, a odatle se otisnuo u prvoligaške vode.

Igrao je za „Borac“ iz Čačka, „Bor“ iz Bora, pa za FK „Priština“. U glavnom gradu Kosova i Metohije odigrao je jednu prvoligašku sezonu, 1998/99, nakon čega je bio prinuđen da napusti južnu pokrajinu zbog velikih nemira koji su usledili.

U poslednjem času uspeo je da se spase linča albanskih terorista, utrčavši u autobus u pokretu, koji je prevozio prebegle sa Kosova u centralnu Srbiju. Sreća je što su zadnja vrata autobusa bila poluotvorena.

Foto: Printskrin Facebook

Saša Tešić Teša

Na poziv svojih prijatelja iz Vršca, vratio se tada u grad u kom je započeo fudbalsku karijeru i počeo da igra za FK „Vršac Junajted“ (danas OFK „Vršac). U tom klubu je i završio sa igranjem, nakon čega je postao trener pionirske ekipe, a potom i sekretar kluba.

Foto: J.J.B.

 

Upravo je OFK „Vršac“ oslikavanjem murala, koji je uradila vršačka umetnica Dušanka Glumac, želeo da oda počast ovom velikom i dobrodušnom čoveku, koji je, nažalost, 2020. godine, u svojoj 51. godini, izgubio bitku sa teškom bolešću.

U njegovu čast su iste godine kada je preminuo pokrenuli i memorijalni turnir za decu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili