KO JE BIO ANDRIJA LUKIĆ: U Vršcu ima svoj trg, a sugrađani ne znaju ništa o njemu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 10. 2022. u 14:36

TRG Andrije Lukića u Vršcu, koji se nalazi uz samo Gradsko groblje, jedno je od najvećih stambenih naselja u tom gradu.

КО ЈЕ БИО АНДРИЈА ЛУКИЋ: У Вршцу има свој трг, а суграђани не знају ништа о њему

J.J.Baljak

Četiri višespratnice, sa ukupno 220 stanova, sagrađene su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka. Tada je tom novoformiranom naselju dato ime po Andriji Lukiću, ali ni vremešni stanari, a kamoli oni mlađi, ne znaju ko je on uopšte bio.

Reč je o jednom od najvećih vršačkih pozorišnih glumaca, koji, istina, karijeru nije gradio u rodnom mestu, ali mu se uvek rado vraćao i u njemu proveo svoje poslednje dane.

Andrija Andra Lukić rođen je 1852. u Vršcu. Tu je i preminuo 1914. godine. Bio je kultni glumac i reditelj Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u kom je radio do penzionisanja.

Ostvario je nekoliko stotina uloga, a najveću popularnost stekao je tumačeći lik Živka u Sigligetijevom komadu „Ciganin“. Upravo je taj lik smatran njegovom životnom kreacijom i pravim scenskim remek-delom.

Stručna kritika govorila je da je osobito bio ubedljiv i raznovrstan u scenama prirodne i nasilne smrti, koje bi mogle da ostave snažan utisak i na najvećim svetskim pozornicama.

Bio je višestruko nagrađivan za svoj glumački rad. Dobitnik je Ordena Svetog Save četvrtog stepena, kao i Danilovog ordena četvrtog stepena.

Godine 1884. oženio se svojom sugrađankom Tinkom Brašovan, takođe glumicom SNP, sa kojom je učestvovao na brojnim dobrotvornim manifestacijama vršačkih društava.

Nastupom u svom Vršcu obeležio je i 25 godina karijere. Od publike se oprostio 1911, a tri godine kasnije i od života.

BONUS VIDEO

BOGOSAV ŽIVKOVIĆ: Svetska slava počela je od zmije sa sluzavim tragom i brkatim čovekom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima