VRŠCU PRETI VULKANSKA ERUPCIJA: Ova vest je pre 100 godina obišla celu Evropu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 10. 2022. u 14:28

VEST da se davno ugašeni vulkan u Vršačkim planinama ponovo sprema da izbije, pre jednog veka odjeknula je poput snažne erupcije širom Evrope.

ВРШЦУ ПРЕТИ ВУЛКАНСКА ЕРУПЦИЈА: Ова вест је пре 100 година обишла целу Европу

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Prvi ju je objavio jedan peštanski list, oslanjajući se na informacije svog dopisnika iz Beograda, koji im je u telegramu, poslatom iz Vršca 17. jula 1926. godine, napisao da „strahovita propast preti toj varoši“.

Nije, međutim, bilo nikakvog vulkana, niti su iz brda na kom se nalazi Vršačka kula dopirali zvuci nalik unutrašnjoj grmljavini, kao što se tada pisalo po novinama. Bila je to nečija neslana šala, koja je neplanirano dospela u javnost i toliko uterala strah u kosti Vrščana, da se većina unapred spremila za evakuaciju.

Kao što to obično biva, svako je, po svom nahođenju, ovoj neproverenoj informaciji dodavao po nešto svoje, pa se, tako, gradom pronela vest da će vulkan eksplodirati baš u petak, 13. avgusta 1926, tačno u ponoć.

Kada je došao sudnji dan, ulice u Vršcu bile su puste. Ni mnogi dućani nisu radili. Svi su sa spremljenim prtljagom čekali trenutak da pobegnu, ukoliko se nešto desi.

A ništa se nije dešavalo, dok se, kako se pripoveda, trojica Vrščana po imenima Miša, Boža i Gliša nisu dosetili da od svega naprave još urnebesniju „komendiju“. Kupili su pun sanduk raketa i krišom ga odneli na Vršačku kulu. Postavili su ga unutar zidina i tačno u ponoć zapalili.

Udruženje Feliks Mileker

Brdo na kom je Vršačka kula podseća na vulkansko grotlo

Tako se, uz vatromet, završila dvomesečna saga o nepostojećem vršačkom vulkanu. Mada, nije čudno što je nekome baš takva ideja pala napamet, jer kupasti izgled brda na kom se nalazi Vršačka kula zaista podseća na vulkansko grotlo. Ko zna, možda se jednog dana ova lažna vest i obistini.

BONUS VIDEO -PRESVETA BOGORODICA UKAZALA NA LEKOVITI IZVOR: Kako je i zašto nastao manastir Đunis?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)