OD PLUĆNOG ZALISKA SAD NAPRAVILI SRČANI: U Institutu "Dedinje" lekari prvi put bez nadzora iz inostranstva izveli Rosovu operaciju

B. R.

05. 10. 2022. u 06:40

LEKARI Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prvi put su samostalno izveli komplikovan zahvat na aortnom zalisku, tzv. Rosovu operaciju, koju su dosad radili isključivo uz pomoć kolega iz inostranstva.

ОД ПЛУЋНОГ ЗАЛИСКА САД НАПРАВИЛИ СРЧАНИ: У Институту  Дедиње лекари први пут без надзора из иностранства извели Росову операцију

Foto Institut "Dedinje"

Pacijent Aleksandar Pešić (44), iz Aranđelovca, koji je imao teško suženje aorte, dobro je podneo intervenciju.

U lekarskom timu bili su kardiohirurzi docent dr Slobodan Mićović, dr Milan Ćirković i dr Marko Kaitović, anesteziolog dr Branimir Purić, instrumentarke Erna Lozuk i Maja Serdar, anestetičarka Jelena Vujatović i perfuzer Nemanja Ristić.

- Uvođenje "Rosove metode" veliki je iskorak za srpsku medicinu, s obzirom na to da ova procedura pokazuje fantastične rezultate u centrima u Severnoj Americi, Evropi i Australiji - kaže dr Mićović, upravnik Klinike za kardiohirurgiju.

- Zahvat podrazumeva uklanjanje oštećenog aortnog zaliska na levoj strani srca, na čije se mesto stavlja desni plućni zalistak, koji se pažljivo, neoštećen, skida i premešta na levu stranu. Tako se dobija fantastičan rezultat. To je pacijentov zalistak i, faktički, nema nikakvog stranog materijala. Na desnu stranu plućne arterije se stavlja biološki zalistak koji ostaje jako dugo prohodan i nepromenjen. Od Rosove operacije ne postoji bolja zamena oštećenog aortnog zaliska.

Operisani pacijent se uspešno oporavlja.

- Prošle godine zdravstveno stanje mi se pogoršalo i otkrivena je ova srčana mana, koju sam najverovatnije imao od rođenja. Pre nego što sam došao ovde, situacija se iskomplikovala, bolovi u grudima i teški zamor koji sam osećao bili su svakodnevni. Sad se veoma dobro osećam - priča Aleksandar. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TUKAO ME JE DOK SAM BILA TRUDNA: Petrojka iz serije Selo gori prošla kroz pakao, zbog nasilja se porodila u osmom mesecu