"DEDINJE" EVROPSKI REKORDER: Zamenjeno 13 srčanih zalistaka

B. Radivojević

30. 03. 2022. u 08:33

SA 13 ugrađenih aortnih srčanih zalistaka za dan takozvanom TAVI metodom, kroz arteriju prepone, što je najveća serija u jednom danu koja je ikad urađena, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" od juče je i zvanično prvi u Evropi.

ДЕДИЊЕ ЕВРОПСКИ РЕКОРДЕР: Замењено 13 срчаних залистака

Foto Institut Dedinje

Univerzitetski centar u Lajpcigu, sa kojim je "Dedinje" poslednjih nedelja delilo rekord od 10 TAVI procedura u danu, potisnut je na drugo mesto.

U dve sale za kateterizaciju, četiri ekipe stručnjaka radile su naizmenično od sedam sati ujutru do kasno po podne.

- Ovo nije takmičenje ni puko jurenje rekorda, iako smo svi ponosni što je Lajpcig "pao". Ovo je spasavanje ljudi koji su vitalno ugroženi i koji ne bi podneli skidanje sa mašine za vantelesnu cirkulaciju da su klasično operisani, a i postoperativni tok bio bi težak i sa prilično lošom prognozom - kaže za "Novosti" profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje".

TAVI procedura, koju je "Dedinje" uvelo pre četiri godine, podrazumeva za pacijente značajno komforniju ugradnju srčanog zaliska nego klasična hirurgija i bez opšte anestezije, a sama valvula, napravljena od govečeta ili svinje, košta oko 28.000 evra. Posle prvih zahvata, koje su plaćali sami pacijenti, odnedavno ih pokriva RFZO.

Foto Institut Dedinje

Timovi su paralelno radili u dve sale za kateterizaciju

Pacijenti koji su juče bili na programu u "Dedinju", iz sala za kateterizaciju smeštani su u novu intenzivnu negu "Dedinja dva". Već danas ili sutra će kući.

- To su uglavnom sve stariji pacijenti, koji su bili na mnoštvu pregleda i kontrola i za koje je TAVI indikovan kao najbolja opcija lečenja - kaže prof. Bojić.

Zamena aortnog zaliska ovom metodom zahteva multidisciplinarne ekipe, pa su u salama za kateterizaciju juče bili kardiolozi, radiolozi i anesteziolozi, dok su u pripravnosti bili i hirurzi. Timove su predvodili dr Darko Boljević, dr Saša Hinić, prof. Dragan Sagić, dr Mihailo Farkić, dr Dragan Topić i dr Milan Dobrić.

OPERISAN I REDITELj MIJAČ

MEĐU 13 pacijenata na programu za TAVI u "Dedinju" je pod rednim brojem sedam juče bio pozorišni reditelj Dejan Mijač (87). Intervencija je, kako nam je nezvanično potvrđeno u ovom institutu, protekla bez komplikacija. Mijaču je oko 13 sati završena ugradnja aortnog zaliska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna