PRVA HIBRIDNA PROCEDURA U NAŠOJ ZEMLJI: Pacijentu uporedo uradili dve operacije u institutu "Dedinje"

I. KOVAČIĆ

16. 09. 2022. u 08:00

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" juče je uspešno završena prva hibridna procedura u našoj zemlji. U njoj su osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda istovremeno obavljene dve operacije, jedna na karotidi, a druga na srčanom zalisku.

ПРВА ХИБРИДНА ПРОЦЕДУРА У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Пацијенту упоредо урадили две операције у институту Дедиње

Foto Institut "Dedinje"

Naime, u novoj hibridnoj sali ove ugledne ustanove tim stručnjaka koji su činili interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, medicinske sestre i tehničari, uradio je uporedo operaciju karotide i na, do sada, nestandardan način, rešio problem suženog aortnog zaliska implantacijom TAVI proteze hirurškim putem. Tako je pacijentu, kojem je inače dijagnostikovan adenokarcinom debelog creva, koji nije bilo moguće operisati zbog bolesti karotide i suženog aortnog zaliska, rešenjem ova dva velika problema omogućeno dalje lečenje raka.

Foto Institut "Dedinje"

- Kod ovog pacijenta nije bilo moguće primeniti klasičnu transkatetersku TAVI proceduru, koja podrazumeva plasiranje aortnog zaliska preko preponskih arterija, pa je aortna valvula ugrađena hirurškim putem - rekao je docent dr Slobodan Mićović, upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta "Dedinje". - Napravili smo mini-rez od tri do četiri centimetra na grudnom košu, između rebara, a tim interventnih kardiologa, koji su činili dr Darko Boljević i dr Mihailo Farkić, kroz taj rez je uspešno plasirao TAVI protezu direktno u srce.

Istovremeno, anesteziranom pacijentu je pre ugradnje TAVI proteze, vaskularni tim na čelu sa prof. dr Nenadom Ilijevskim, upravnikom Klinike za vaskularnu hirurgiju, uradio operaciju karotidne arterije iz koje je izvađen veliki kalcifikovani plak.

U ovoj dvostrukoj hibridnoj intervenciji, urađenoj prvi put na ovim prostorima, uz pomenuti tim kardiohirurga i interventnih kardiologa, anesteziju je vodio dr Vladimir Savić, a ehokardiografiju dr Ljiljana Trkulja.

Pacijent se uspešno oporavlja posle trosatne intervencije, a njegovi lekari ističu razumevanje koje je za najteže pacijente imao Republički zdravstveni fond omogućavajući TAVI program na zdravstvenu knjižicu.

NAJUGROŽENIJI

U INSTITUTU "Dedinje" kažu da su hibridne intervencije namenjene pacijentima koji su životno najugroženiji, jer zbog kardiovaskularnih oboljenja ne mogu da se podvrgnu operativnom lečenju drugih sistema i organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...