ZA DAN 21 OPERACIJA NA OTVORENOM SRCU: Ovako je danas u operacionim salama Instituta Dedinje (FOTO)

B. R.

15. 03. 2022. u 15:48

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti jutros su sve ekipe kardiohirurga, anesteziologa, transfuziologa i drugih službi počele pohod na svetski rekord u kardiohirurgiji - cilj je da za dan urade čak 21 operaciju na otvorenom srcu.

ЗА ДАН 21 ОПЕРАЦИЈА НА ОТВОРЕНОМ СРЦУ: Овако је данас у операционим салама Института Дедиње (ФОТО)

Foto: Novosti

- Najdraži potpis koji sam ikad stavio na bilo koji papir u životu je ovaj za današnji operativni program na kojem je 21 pacijent - kaže za "Novosti" profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta. - To su sve velike, kompleksne operacije sa otvaranjem grudnog koša i korišćenjem mašina za vantelesnu cirkulaciju. Do sada se sve odvijalo po planu, i očekujemo da ćemo večeras moći i zvanično da objavimo da je pao svetski rekord po broju izvedenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu.


Profesor Bojić navodi da je do sada u svetskim kardiohirurškim centrima rađeno najviše do 19 zahvata na srcu, računajući i TAVI proceduru, pri kojoj se za zamenu srčanog zaliska ne otvara grudni koš.

- Naše ekipe rade u četiri operacione sale u novoj zgradi Instituta, i u dve sale u staroj - precizira profesor Bojić. - Apsolutno smo u stanju da iznesemo rekord koji smo postavili pred sebe.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna