BESPLATAN TEST TROMBOFILIJE: Prvi put u našoj zemlji, skupa analiza krvi radi se o trošku RFZO

D. M.

27. 09. 2022. u 13:04

U KLINICI za kardiohirurgiju UKC Niš urađene su, prvi put u Srbiji, genetske analize na prisustvo urođenih trombofilija o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

БЕСПЛАТАН ТЕСТ ТРОМБОФИЛИЈЕ: Први пут у нашој земљи, скупа анализа крви ради се о трошку РФЗО

Foto privatna arhiva

Prema rečima docenta dr Milana Lazarevića, koji rukovodi laboratorijom, urođene trombofilije otkrivaju se kod sedam od osam testiranih bolesnika.

- Sada će svi pacijenti sa sumnjom na urođenu trombofiliju moći da se ispitaju kod nas, na jednom od najsavremenijih aparata na svetu (aparat Quantstudio 5 RT-PCR) koji nam je donirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i komanda Američke vojske za Evropu, i to samo uz uput lekara opšte prakse! Zahvaljujemo se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koji je obezbedio potrošni materijal za ove analize - kaže Lazarević.

Markice koje se koriste prilikom ovih analiza, RFZO koštaju 3.000 dinara. Do sada je ova analiza rađena u privatnim laboratorijama po ceni od nekoliko stotina evra.

- Analize su posebno važne kod žena koje ne mogu da zatrudne ili koje imaju česte spontane pobačaje, jer je urođena trombofilija najčešći razlog - dodaje Lazarević.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju profesor dr. Dragan Milić kaže da je ponosan na dr Lazarevića i njegov tim jer "brutalno pomeraju granice savremene medicine ne samo u UKC Niš, već i u Srbiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)