GREJAĆE SE I NA SUNCE: Kula ubrzano prelazi na veću proizvodnju jeftinijih, ekoloških kilovata iz obnovljivih izvora energije

Z. Rajić

09. 06. 2022. u 10:15

U OPŠTINI Kula trenutno se montira 11 kotlarnica na gas, čime će praktično sve škole, dečji vrtići i javne ustanove "preći" na ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji energent nego što je mazut.

ГРЕЈАЋЕ СЕ И НА СУНЦЕ: Кула убрзано прелази на већу производњу јефтинијих, еколошких киловата из обновљивих извора енергије

Primat su kotlarnice na gas, Foto S. Paravina

Istovremeno, završava se i projekat solarne elektrane, prvenac u planu da sve javne ustanove imaju svoju energiju od sunca. A, osim što je prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je, 2016. godine, izgrađen vetropark, prošlog meseca je počelo podizanje i drugog takvog objekta, koji proizvodi jeftiniju struju.

- U Osnovnoj školi "Isa Bajić" završava se i projekat izrade solarne elektrane. Cilj je da sve škole i ostale javne institucije u opštini imaju svoju solarnu elektranu, kojom će proizvoditi tačno onoliko struje koliko im je potrebno - rekao je Damjan Miljanić, predsednik opštine.

Solarni paneli, Foto AP

On je napomenuo da je u Srednjoj tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli davno postavljena eksperimentalna solarna elektrana, koja je i danas u funkciji, ali je naglasio da će nove elektrane biti znatno savremenije.

- Bićemo jedinstveni i na Balkanu, po projektu "Agrosolar", kojim će solarni paneli služiti i za proizvodnju organskog voća i povrća. To je takođe privatna investicija, za koju je Kula obezbedila sve uslove da bude realizovana - naglasio je Miljanić.

U ovom gradu u srcu Bačke uskoro će biti raspisan konkurs za projekte energetske efikasnosti namenjen domaćinstvima.

- Za poboljšanje energetske efikasnosti ove godine je u opštinskom budžetu izdvojeno dvostruko više novca nego lane. Osim za zamenu stolarije i izolacije, građani će moći da se prijave i za sufinansiranje nabavke i ugradnje kotlova na prirodni gas, kao i kotlova ili etažnih peći i šporeta na drveni pelet - naveo je Miljanić.

Za nabavku kotlova na gas lokalna samouprava je opredelila četiri miliona dinara, a za grejna tela na pelet milion. Opština će građanima, pojedinačno, pokriti polovinu vrednosti kotlova, peći i šporeta, u maksimalnom iznosu do 125.000 dinara.

Damjan Miljanić, Foto S. Paravina

Kanalske hidroelektrane

MILJANIĆ je najavio da će Kula učestvovati i u projektu JVP "Vode Vojvodine" za aktiviranje kanalske hidroelektrane, što će, kako je rekao, biti još jedan korak ka većoj energetskoj efikasnosti.

- Reč je o korišćenju Velikog i Malog bačkog kanala, koji protiču kroz našu opštinu, za navodnjavanje 15.000 hektara oranica - kazao je Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TRPEO NESNOSNE BOLOVE: Muškarac pokazao šta je dva meseca nosio u telu - slika je obišla svet (FOTO)