VATROM HOĆE DA OTERAJU SRBE SA OGNJIŠTA: Buknulo u domaćinstvima Vesića iz Klokota i kod Miletića iz sela Opraška kod Osojana

D. Zečević

29. 03. 2022. u 07:45

U NEKOLIKO sredina na Kosovu i Metohiji, proteklog vikenda zabeleženi su požari na porodičnim imanjima Srba, za koje vlasnici domaćinstava sumnjaju da su podmetnuti.

ВАТРОМ ХОЋЕ ДА ОТЕРАЈУ СРБЕ СА ОГЊИШТА: Букнуло у домаћинствима Весића из Клокота и код Милетића из села Опрашка код Осојана

Foto D. Zečević / privatna arhiva

Istovremeno, u saopštenju Kancelarije za KiM ističe se da su to samo neki od primera sa kojim se sve problemima suočavaju Srbi južno od Ibra i kakvim se sve ekstremističkim metodama služe Albanci ne bi li zastrašivanjem oterali Srbe sa svojih ognjišta.

Tako su u dvorištu porodične kuće Vesića iz Klokota komšije Albanci u nedelju po podne podmetnuli zapaljivu napravu, zbog čega im je izgoreo veći deo rastinja, a srećom vatra nije doprla do kuće u kojoj žive Ljubomir (66) i Olga (63) sa ćerkom Stanijom (31).

- U nedelju, negde oko četiri po podne, izašla sam u dvorište, kada su dva albanska radnika iz okolnog restorana prišla dvorištu i počela da me provociraju. Ušla sam u kuću, a kada sam ponovo izašla, videla sam dim i vatru koja se širila dvorištem. Kako niko od komšija Albanaca nije hteo da nam pritekne u pomoć, komšije Srbi su pozvali policiju i vatrogasce i požar je saniran - priča za naš list Stanija (31), uplašena ovim nemilim događajem.

Iz Kancelarije za KiM opominju da ovo nije prvi put da se porodica Vesić nalazi na meti provokacija i pretnji, ali je novo što su sada žrtve direktnog napada.

- Vesići pretpostavljaju da se iza ovog napada krije namera komšija da ih zastrašivanjem nateraju da prodaju imanje - ističu u Kancelariji za KiM, dodajući da očekuju da policija hitno reši ovaj slučaj.

Takođe, požar koji je u subotu po podne zahvatio šume i nisko rastinje uništio je povratničkoj porodici Miletić iz Opraška u Metohiji više od hektara voćnjaka šljiva. Iako su vatrogasci uspeli da zaustave požar, šteta pričinjena na zasadima, prema rečima Petka Miletića, iznosi nekoliko hiljada evra.

- Kako se vatra bližila tremu sa senom, uspeo sam da je saniram, dok su je vatrogasci potpuno ugasili, ali je izgoreo ceo voćnjak sa mladim zasadima šljiva - priča Petko Miletić za "Novosti" i napominje da su vartogasci došli posle sat vremena, a policija nije obavila uviđaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!