SRBI ISPOD KVOTE, OD SUTRA PROTESTI: Okupljanja u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici zbog odluke Prištine da zabrani glasanje

D. Zečević

24. 03. 2022. u 06:21

KAO što su i najavili, Srbi sa Kosova i Metohije sutra će održati proteste u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

СРБИ ИСПОД КВОТЕ, ОД СУТРА ПРОТЕСТИ: Окупљања у Косовској Митровици и Грачаници због одлуке Приштине да забрани гласање

Foto Z. Jovanović

Istovremeno, nikada nisu bili bliži odluci da napuste sve institucije, zbog odluke vlasti u Prištini da im onemogući glasanje 3. aprila.

Oseka naših kadrova praktično se ne bi ni osetila, jer su prisutni u sistemu daleko ispod propisane kvote. Gotovo da ih nema na rukovodećim pozicijama, a u aktuelnom sastavu vlade tzv. Kosova dodeljen im je jedan resor (za povratak i zajednice) kojim rukovodi Goran Rakić. Iako je srpskoj zajednici pripadalo i Ministarstvo lokalne samouprave, tadašnji ministar Ivan Todosijević smenjen je sa tog mesta zbog izjave da je "Račak izmišljen".

- Osim u Ministarstvu za povratak, Srbi su zaposleni i u Skupštini, sudstvu, policiji, carini, korektivnoj službi... ali osim u lokalnim samoupravama sa srpskom većinom gotovo da ih nema na rukovodećim položajima u drugim institucijama - ističe izvor "Novosti" i pojašnjava da iako je ustavom i zakonom predviđeno da u kosovskim institucijama bude uposleno deset odsto manjinskih zajednica (pri čemu je nepisano pravilo da je pet odsto predviđeno za Srbe), naši sunarodnici prisutni su daleko ispod tog broja - objašnjava izvor "Novosti".

Srbi su najbrojniji u kososvskoj policiji, gde ih ima oko 3,5 odsto, ali su i tu suočeni sa mnogim poteškoćama.

- Pre dve godine kosovski policijski inspektorat pokrenuo je postupke protiv srpskih pripadnika tzv. pogranične policije. U međuvremenu je raspisan konkurs za njihova radna mesta i primljeni su Albanci. Iako su oni protiv kojih je okončan sudski postupak oslobođeni krivice, na njihovim mestima sada rade Albanci, čime je izmenjena etnička slika radnika na tim mestima - navodi naš sagovornik.

Indikativan je i slučaj radnika vatrogasne službe sa severa, od kojih zahtevaju da odlaze u Prištinu na posao, ali ih, kako dodaje naš izvor, tamo smeste u jednu prostoriju bez uslova za rad i delovanje, a potom ih nadređeni opominju da ne rade. Takođe, iako je na osnovu dogovora predviđeno da pedeset odsto administracije u pravosuđu na severu čine Srbi, ni ta brojka nije ispoštovana već su sa 54 odsto uposleni albanski radnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)